FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Ministri financija 17 zemalja eurozone razgovaraju u petak u Bruxellesu, u ozračju nesuglasica među članicama, o načinu na koji treba riješiti financijsku krizu i spriječiti njezino širenje. Sastanak ministara financija eurozone prvi je u nizu sastanaka u sljedećih nekoliko dana na kojima će se pokušati naći odgovor na krizu koja već dvije godine potresa eurozonu. U subotu će se ministrima iz eurozone pridružiti kolege iz ostalih zemalja članica, a u nedjelju će se održati dva summita - na prvom će se okupiti šefovi država ili vlada svih 27 zemalja članica, a popodne samo čelnici 17 zemalja eurozone. Sljedeći tjedan, najkasnije u srijedu održat će se novi summit na kojem bi se trebale donijeti dugo očekivane odluke.

BRUXELLES - Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble izjavio je u petak da je Europa suočena s ozbiljnom krizom dok podijeljene europske vlade pokušavaju dogovoriti rješenje. "Situacija je ozbiljna", izjavio je Schaeuble prilikom dolaska na presudne razgovore u Bruxellesu s kolegama ministrima financija iz eurozone. "Svi mi znamo da je na nama velika odgovornost, prema Europi, eurozoni, ali naravno i prema svjetskom gospodarstvu", rekao je. Upozorio je da se dužnička kriza eurozone "prelijeva na realno gospodarstvo" i istaknuo da se "mora predložiti europsko rješenje prije summita G20 u Cannesu". Schaeuble je ponovio njemačko stajalište da se Europskom fondu za financijsku stabilnost ne bi trebalo dozvoliti da se zadužuje kod Europske središnje banke (ECB), kao što želi Francuska. "Ugovori EU-a ne dopuštaju da središnja banka financira članice Unije", podsjetio je. Čelnici EU-a razmotrit će na nedjeljnom summitu, između ostalog, i modele praćenja reformi koje se traže od zemalja u zamjenu za pruženu im pomoć, pojasnio je.

LONDON - Europska komisija objavila je u petak da istražuje jesu li farmaceutski divovi Novartis i Johnson & Johnson udružili snage kako bi onemogućili plasiranje jednog generičkog lijeka na nizozemsko tržište. U Bruxellesu nastoje utvrditi jesu li dvije kompanije ugovornim sporazumima ciljano ili usputno nastojale spriječiti lansiranje na nizozemsko tržište generičkih vezija lijeka Fentanyla. Fentanyl je jaki analgetik za kronične boli. U Komisiji ističu da su pokrenuli istragu na temelju vlastite analize o mogućnostima plasiranja generičkih lijekova na tržište.

LONDON - Euro se u petak držao više-manje stabilno na međunarodnim tržištima, no osjetljiv je na daljnje slabljenje nakon što su europski dužnosnici prigušili očekivanja o napretku u donošenju rješenja za dužničku krizu u eurozoni na nedjeljnom summitu. Euro je tako ostao nepromijenjen u odnosu na dolar, na 1,3780 dolara, nakon što se nakratko spustio na najnižu razinu u današnjem trgovanju od 1,3704 dolara. Ipak, na putu je da zabilježi svoj prvi tjedni gubitak u posljednja tri tjedna. Prema jenu je pak euro oslabio 0,2 posto, na 105,66 jena, dok je u odnosu na švicarski franak bio na gubitku od 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,2268 franaka. Dolar je prema jenu oslabio 0,2 posto, na 76,68 jena. Duboka neslaganja između Francuske i Njemačke u pogledu najboljeg modaliteta povećanja kreditnih kapaciteta postojećeg kriznog fonda eurozone glavni su razlozi slabljenja eura u odnosu na japanski jen i švicarski franak.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙