FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

PARIZ - Ministri financija najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju pozvali su u petak, uoči sastanka skupine G20 u Parizu, europske krhke banke da pojačaju kapitalne pozicije. Dužnosnici članica G20 izvan Europe žele znati što Europljani planiraju učiniti kako bi zaštitili svoje banke, od kojih bi se mnoge suočile s velikim gubicima čak i u slučaju kontroliranog bankrota Grčke. Apsolutni je prioritet utvrditi mogućnosti za stabilizaciju eurozone, koja je epicentar globalne krize, priopćeno je uoči ministarskog sastanka G20 iz ureda francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Dvodnevni sastanak počinje u petak navečer. Francuska trenutno predsjeda skupinom G20.

MADRID - Španjolska će ostvariti ciljanu razinu proračunskog manjka u ovoj godini od 6 posto BDP-a, objavila je u petak ministrica gospodarstva Elena Salgado. Vlada će također uskoro predstaviti planove kojima će osigurati da i španjolske zadužene autonomne regije ispune svoje proračunske ciljeve za ovu godinu, kazala je Salgado na konferenciji za novinare. Na španjolskih 17 regija otpada oko polovice španjolskog proračuna i strahuje se da bi one mogle ugroziti ostvarivanje ciljanog proračunskog manjka središnje države. Prošle je godine španjolski proračunski manjak iznosio 9,3 posto BDP-a. Agencija Standard & Poor's snizila je u petak kreditni rejting Španjolske s 'AA' na 'AA-', navodeći kao razloge visoku nezaposlenost, pooštravanje uvjeta kreditiranja i visoki dug privatnog sektora.

FRANKFURT - Njemački softverski div SAP u petak je izvijestio o skoku dobiti i prihoda u trećem tromjesečju, čime je donekle umirio strahove glede usporavanja potrošnje kompanija na tehnologiju. Najveći svjetski proizvođač poslovnog softvera u trećem je tromjesečju ostvario ukupne prihode od 3,41 milijarde eura, što je za 12 posto više u usporedbi s istim razdobljem lani. Operativna dobit grupe na godišnjoj je razini uvećana 23 posto i iznosila je 1,13 milijardi eura. Očekuju i da će operativna dobit na razini grupe u 2011. biti na razini najviše prognozirane vrijednosti, odnosno u visini do 4,65 milijardi eura.

LONDON - Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever najavio je u petak da će za 500 milijuna eura kupiti najvećeg ruskog poizvođača kozmetike Kalinu, čime će istisnuti francuski L'Oreal s pozicije drugog najvećeg proizvođača proizvoda za osobnu njegu u Rusiji. Ta se kupnja podudara s Unileverovom strategijom širenja na brzorastuća tržišta u razvoju poput Rusije, gdje tržište proizvoda za osobnu njegu raste po godišnjoj stopi višoj od 10 posto, i pozicionira ga odmah iza američkog konkurenta Procter & Gamblea. Britansko-nizozemska grupa želi amortizirati slabu potražnju na europskim i američkim tržištima.

LONDON - Euro je ojačao u petak na međunarodnim tržištima poduprt opreznim optimizmom da su europski čelnici korak bliže postizanju dogovora o plana rješavanja dužničke krize u eurozoni. Euro je tijekom dana prema dolaru bio u plusu 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,3785 dolara. Ojačao je i prema jenu, za 0,3 posto, na 106,19 jena, dok je u odnosu na švicarski franak ostao nepromijenjen, na 1,2375 franaka. Dolar je ojačao 0,3 posto prema jenu i njime se trgovalo po 77,07 jena. "Euro je uglavnom na gornjoj granici svoga raspona", kazao je Hans Redeker, čelnik global FX strategije u Morgan Stanleyu, ističući kako oni ostaju pri svojim prognozama da će euro do kraja godine pasti na 1,3 dolara.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙