FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Prognoze za njemačko gospodarstvo za nadolazeću zimu dodatno su pogoršane zbog slabljenja narudžbi iz inozemstva, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka u mjesečnom izvješću. Iako je njemački gospodarski oporavak nastavljen u trećem tromjesečju, u Bundesbanci upozoravaju da su prognoze za naredna dva tromjesečja, odnosno šestomjesečno razdoblje od listopada ove do ožujka iduće godine, dodatno pogoršane. Priljev narudžbi, poglavito iz zemalja izvan Europe, znatno je smanjen. Ponajprije industrijskom sektoru će idućih mjeseci biti teško zbog značajnog slabljenja potražnje održati obujam proizvodnje, koji su poduprle posebne mjere tijekom ljeta, kaže se u izvješću Bundesbanke. Vlada u Berlinu i dalje očekuje da će rast BDP-a u ovoj godini iznositi tri posto, zahvaljujući snažn6om početku godine. Za 2012. više od 20 anketiranih ekonomista očekuje da će najveće europsko gospodarstvo biti na rubu recesije zbog produbljivanja dužničke krize u eurozoni koja se počinje prelijevati na realno gospodarstvo.

LONDON - Nijedna velika europska banka nije dovoljno transparentno ni podrobno izvješćivala o plaćama i nagradama zaposlenih i to se mora popraviti, upozorila je Europska agencija za banke (EBA). "Nakon novih izvješća o politici i praksi nagrađivanja, smatramo da ima prostora za značajna poboljšanja u većini banaka uključenih u uzorak", navela je agencija u izvješću o transparentnosti banaka. Izvješće je, između ostalih, obuhvatio Intesu Sanpaolo, UniCredit, Societe Generale, BNP Paribas, Erste Group, RZB, Deutsche Bank, Santander, HSBC i Barclays. Banke također moraju bolje objasniti vezu između praksi isplate plaća i rizika, dodaje se u izvješću. Moraju dostaviti više kvantitativnih informacija o plaćama, i to odvojeno za menadžment i za niže rangirane zaposlene čiji rad značajno utječe na rizik.

DUESSELDORF - Njemačka je prigušila očekivanja da bi se na predstojećem summitu Europske unije moglo naći konačno rješenje za dužničku krizu u eurozoni, ustrajući u stavu da banke moraju pristati na veće otpise grčkog duga. Europske vlade usvojit će platformu od pet točaka za rješavanje previranja, ali ne treba očekivati čudotvorno rješenje za dužničke nevolje, upozorio je njemački ministar financija na konferenciji o porezima u Duesseldorfu. Upozorio je da plan mora obuhvatiti smanjenje ogromnog grčkog duga, nakon što je tijekom vikenda ponovio da vlasnici grčkih državnih obveznica u privatnom sektoru moraju pristati na veće dobrovoljne otpise od dogovorenih 21 posto. Jedan od glavnih pregovarača u ime banaka kazao je da je to moguće samo pod uvjetom da dužnosnici počnu rješavati problem europskih dužničkih problema u cjelini. Čelnici eurozone utrkuju se s vremenom, nastojeći uvjeriti banke da prihvate 'dobrovoljne' otpise. Istodobno pokušavaju postići dogovor o dokapitalizaciji financijskih tvrtki koje ugrožava sve dublja dužnička kriza.

NEW YORK - Američka Citigroup, treća po veličini američka banka po imovini, izvijestila je o neto dobiti od 3,77 milijarde dolara ili 1,23 dolara po dionici u trećem ovogodišnjem tromjesečju, u odnosu na 2,17 milijardi dolara ili 72 centi po dionici u istom razdoblju prošle godine. Najnoviji rezultati uključuju računovodstveni prihod prije oporezivanja od 1,9 milijardi dolara, ili 39 centi po dionici, povezan s većim troškom osiguranja naplate potraživanja. Banke mogu ubilježiti takav prihod u vrijeme previranja na financijskim tržištima. Ako se izuzme taj prihod, Citigroup je zaradio 2,6 milijarde dolara ili 84 centa po dionici. Banka je za vrijeme financijske krize primila dva paketa pomoći od američke vlade i sada smanjuje svoj portfelj nenaplativih zajmova. Nenaplativi krediti pali su na 7,95 milijarde dolara sa 12,46 milijardi u istom tromjesečju prošle godine.

LONDON - Euro se u ponedjeljak našao pod pritiskom na međunarodnim tržištima nakon što je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao da predstojeći summit Europske unije neće donijeti konačno rješenje dužničke krize u eurozoni. Euro je tako tijekom dana prema dolaru oslabio 0,7 posto, na 1,3781 dolar, pogođen Schaeubleovim komentarima. Prema jenu je tijekom dana oslabio 0,6 posto, na 106,45 jena. Dolar je pak ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 77,19 jena. Euro se ipak osjetno oporavio od najniže razine u devet mjeseci prema dolaru od oko 1,3145 dolara, na koju se spustio 4. listopada, no zbog nedavnih dobitaka postaje ranjiv na povlačenje u slučaju da ulagače bude brinulo da čelnici EU-a možda neće moći suzbiti dužničku krizu.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙