FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problemi u Italiji pritisnuli europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u srijedu u nervoznoj trgovini jer ulagače sve više zabrinjava talijanski dug, pa je preokrenut početni trend rasta indeksa, potaknut najavom talijanskog premijera Silvija Berlusconija da će odstupiti s premijerske dužnosti.

Indeks londonske burze FTSE oslabio je 1,7 posto na 5.473 boda, indeks frankfurtske burze za 2,3 posto na 5.825 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 2,5 posto i iznosio 3.065 bodova.

Berlusconi je u utorak navečer, nakon zatvaranja europskih tržišta, kazao da će dati ostavku čim talijanski parlament usvoji proračunske reforme koje su zatražili europski partneri kako bi pomogli Italiji da se obrani od dužničke krize u eurozoni.

Glasovanje oba doma parlamenta o reformama vjerojatno će se održati ovog mjeseca.

Najavljena Berlusconijeva ostavka potaknula je rast na početku trgovanja na tržištima dionica u srijedu ali su prinosi na talijanske državne 10-godišnje obveznice tijekom dana probili psihološku granicu od sedam posto, koju ulagači smatraju neodrživom na dulji rok.

U međuvremenu je talijanski burzovni indeks oslabio čak četiri posto, pri čemu je dionica banke Mediobanca pala 5,9 a UniCredita 5,8 posto.

"Nema jamstava da će Berlusconijev nasljednik postići bolje rezultate. Za sada samo pratite prinose na talijanske obveznice", kazao je Christian Jimenez, fond menadžer i predsjednik tvrtke Diamant Bleu Gestion.

"Sve dok su prinosi na 10-godišnje obveznice viši od pet posto, nema zelenog svjetla za kupnju europskih dionica".

Među ostalim gubitnicima isticao se globalni zajmodavac HSBC, koji je oslabio 5,3 posto nakon što je izvijestio o nižoj dobiti zbog nižih prihoda u segmentu investicijskog bankarstva i rasta loših zajmova u SAD-u.

U financijskom sektoru značajnije su gubitke zabilježili i Societe Generale, u minusu 5,4 posto, Deutsche Bank i Commerzbank, koji su oslabili 5,2 odnosno 4,3 posto, te Allianz, na gubitku 6,6 posto,

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 1,2 posto i iznosio je 8.755 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙