FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u rješavanje krize u eurozoni ojačala europske dionice

Autor: mpuk
LONDON, 10. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u ponedjeljak nakon što su Francuska i Njemačka obećale da će do kraja mjeseca izraditi plan borbe protiv dužničke krize u eurozoni i podržati regionalne banke.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je za 1,0 posto na 5.356 bodova, frankfurtski DAX za 0,41 posto na 5.699 bodova, a pariški CAC za 0,71 posto na 3.119 bodova.

Tijekom vikenda njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazali su da će izraditi plan za dokapitalizaciju europskih banaka, naći održiv odgovor na krizu u Grčkoj i ubrzati gospodarsku koordinaciju u eurozoni do summita skupine G20 u Cannesu 3. i 4. studenoga.

"Dokapitalizacija banaka bila bi snažan signal za tržišta, čak i ako banke nužno ne trebaju svježa sredstva", kazao je Benoit de Broissia, analitičar iz tvtke KBL Richelieu.

"To bi pomoglo olakšati napetosti i vratiti povjerenje ulagača u taj sektor. Najbolje rješenje bilo bi ulaganje država u obliku povlaštenih dionica koje bi se mogle otkupiti kada se situacija smiri".

U takvom je okruženju ponovo ojačala sklonost ulagača rizičnijoj imovini, pa se takozvani 'indeks straha' u ponedjeljak spustio na najnižu razinu u pet i pol tjedana. Ulagači su pokazali najveći apetit za dionicama u sektoru baznih sirovina, zbog rasta cijena kovina i nafte.

Tako je Rio Tinto ojačao 3,1 posto a LonMin 2,9 posto. na dobitku bio je i Royal Dutch Shell, i to 1,9 posto.

"Bitna je stvar za europske dionice da su bankarske dionice nedavno pokazale otpornost unatoč tome što se ništa nije stvarno promijenilo na strani vijesti“, kazala je Valerie Gastaldy iz tvrtke Day By Day u Parizu.

Bankovni je sektor u ponedjeljak bio među gubitnicima, jer su se ulagači odlučili za dobitonosne prodaje nakon nedavnog rasta vrijednosti dionica banaka. Tako je Societe Generale oslabio 0,4 posto, HSBC 0,2 posto a UBS 0,3 posto.

Dionice austrijske Erste Group Bank pale su 14 posto nakon što je upozorila da će zabilježiti veliki gubitak zbog otpisa povezanih s dužničkom kriznom u eurozoni.

Tokijska burza bila je u ponedjeljak zatvorena zbog praznika.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙