FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci iz Kine i upozorenje Francuskoj spustili europske dionice

Autor: mpuk
LONDON, 18. listopada 2011. (Hina) - Europske dionice oslabile su u utorak, pri čemu je najveći uteg bio rudarski sektor nakon što je Kina izvijestila o nižim stopama rasta, dok je dionice francuskih poduzeća pritisnulo upozorenje agencije Moody's da bi mogla objaviti negativnu prognozu za francuski kreditni rejting.

Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 1,22 posto na 5.370 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 0,32 posto na 5.840 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 2,16 posto i iznosio je 3.097 bodova.

Cijene bakra oštro su pale u utorak, pritisnuvši dionice rudarskih kompanija, nakon što je kineski gospodarski rast usporio u trećem tromjesečju, uz najnižu stopu rasta od početka 2009. budući da su problemi eurozone i tromo američko gospodarstvo uzeli svoj danak.

Sektor baznih sirovina u prosjeku je oslabio tri posto. U ovoj je godini izgubio na vrijednosti preko 32 posto.

"Ako Kina usporava, sve ostale oklade su isključene, iako je brojka bila tek malo niža. Ipak, očigledno je negativno utjecala na tržište", rekao je Ian King iz tvrtke Legal & General.

Francuske dionice su oslabile nakon što je agencija Moody's upozorila u ponedjeljak da bi u iduća tri mjeseca mogla objaviti negativnu prognozu za francuski kreditni rejting 'AAA', ako troškovi pomoći bankama i ostalim članicama eurozone previše napregnu francuski proračun.

Francuski ministar financija Francois Baroin pokušao je umanjiti važnost upozorenja Moody'sa, kazavši da rejting zemlje nije ugrožen, međutim ulagače to nije uvjerilo pa su se umjesto na njegov komentar usredotočili na rast BDP-a. Ministar je kazao da će ciljana stopa rasta BDP-a u idućoj godini vjerojatno morati biti revidirana naniže.

U takvom su okruženju oslabile dionice francuskih banaka, jer bi snižavanje rejtinga utjecalo na troškove financiranja, pojasnio je King. BNP Paribas izgubio je na vrijednosti 6,3 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,6 posto, na 8.741 bodu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙