FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice oslabile uoči glasovanja u Slovačkoj

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 11. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u utorak, nako što su četiri dana rasle, u opreznoj trgovini uoči glasovanja u Slovačkoj o proširenju ovlasti europskog fonda spasa i početka američke sezone poslovnih izvješća.

Londonski indeks FTSE oslabio je 0,7 posto na 5.360 bodova, frankfurtski DAX za 0,5 posto na 5.820 bodova, a pariški CAC za 0,5 posto na 3.144 bodova.

Trgovci su oprezni uoči glasovanja u Slovačkoj o proširenju ovlasti spasonosnog fonda eurozone. Slovačka je posljednja članica 17-članog bloka koja još treba glasovati o dogovoru europskih lidera o povećanju iznosa i ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost.

Glasovanje se očekuje u toku poslijepodneva.

Najveći je gubitnik u utorak na tržištima bio sektor baznih resursa, koji je u prosjeku oslabio 1,4 posto temeljem zabrinutosti za rast i dobitnosnih prodaja nakon rasta pripadajućih dionica za čak 15,6 posto u posljednja četiri dana.

Gubicima su se izdvajali proizvođači bakra kao što su Kazakhmys i Xstrata, koji su slijedom pada cijena tog metala oslabili 2,5 odnosno 2,4 posto.

Europska unija odgodila je u ponedjeljak summit za tjedan dana kako bi dobila vremena za šire rješenje grčke dužničke krize, nakon što je Atena objavila da je zaključila pregovore s međunarodnim zajmodavcima o isplati najnovije tranše pomoći.

Od pojedinačnih dionica, njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa izgubio je na vrijednosti 3,1 posto, nakon što mu je američka banka Bank of America Merrill Lynch snizila rejting a njemački kontrolori leta zaprijetili štrajkom.

Neki stratezi ostali su ipak optimistični, rekavši da će slovačko glasovanje biti afirmativno i da tržište jednostavno malo slabi nakon snažnih dobitaka u prethodna četiri dana.

Nakon zatvaranja tržišta u utorak, aluminijska kompanija Alcoa otvorit će američku sezonu poslovnih izvješća za treće tromjesečje. Bankarska grupa JPMorgan objavit će svoje izvješće u drugoj polovini tjedna.

"U sezoni izvješća o zaradama, fokus će biti na prognozama i na tome hoće li one navesti analitičare da još više snize vlastite prognoze za 2012.“, kazao je Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charles Stanley.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 2,0 posto na 8.773 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙