FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanja u vezi s europskim summitom podigla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 19. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice porasle su u srijedu temeljem optimizma da će europski političari na summitu ovog vikenda poduzeti značajne mjere kako bi suzbili sve ozbiljniju dužničku krizu, što je ublažilo utjecaj snižavanja kreditnog rejtinga Španjolske na tržište.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 1,1 posto na 5.468 bodova, indeks frankfurtske burze za 1,3 posto na 5.952 boda, a pariški CAC za 0,8 posto na 3.166 bodova.

Optimizam je potpirilo izvješće da su Francuska i Njemačka dogovorile plan za povećanje zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda na 2.000 milijardi eura.

U srijedu su dva viša dužnosnika Europske unije opovrgnula napise o francusko-njemačkom dogovoru.

"Zanimljivo je da unatoč demantiju tržište i dalje želi jačati, što odražava uvjerenje da se ipak nešto sprema", kazao je Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charles Stanley.

„Vidjet ćemo veće oscilacije na tržištu do nedjelje kada se održava summit EU-a", procijenio je.

Dobitnike je predvodio bankovni sektor, u prosjeku na dobitku 1,9 posto. Pritom je francuski div BNP Paribas dobio na vrijednosti 4,6 a Deutsche Bank 5,4 posto.

Sektoru su dodatnu potporu pružili i bolji od očekivanja rezultati američkih banaka, kao je Bank of America, čije su dionice oštro porasle u utorak.

Španjolske dionice uglavnom su ojačale, nakon što je optimizam diljem Europe pomogao neutralizirati snižavanje kreditnog rejtinga zemlje.

Moody's je snizio španjolski kreditini rejting na 'A1', s 'Aa2', rekavši da se nije pojavilo vjerodostojno rješenje za trenutnu dužničku krizu i da će "u svakom slučaju biti potrebno vrijeme da se u cijelosti obnovi povjerenje u političku koheziju regije i potpun oporavak izgleda za rast".

Španjolske banke Banco Santander i BBVA ojačale su za 0,7 i 1,1 posto.

Među gubitnicima izdvajao se tehnološki sektor, nakon što je Apple zapanjio Wall Streetu lošijim od očekivanja rezultatima po prvi put u mnogo godina. Krivnju je pripisao glasinama da se očekuje novi iPhone, što je u tromjesečju do rujna odvratilo potrošače od kupnje postojećeg modela, naštetivši potražnji.

U takvom je okruženju proizvođač čipova ARM oslabio 1,5 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,4 posto, na 8.772 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙