FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze stabilne nakon početnog šoka zbog grčkog referenduma

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice stabilizirale su se u srijedu nakon početnog šoka koji je izazvala najava grčkog referenduma a dodatnu potporu pružil su im i očekivanja da bi američka središnja banka mogla dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Indeks londonske burze FTSE bio je nakon podneva u blagom minusu, od 0,1 posto, spustivši se na 5.413 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,8 posto na 5.880 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,2 posto i iznosio 3.104 boda.

Grčki premijer Georgij Papandreu dobio je u srijedu podršku članova svoje vlade za raspisivanje referenduma o paketu pomoći EU-a vrijednom 130 milijardi eura, što je uzdrmalo tržišta na početku tjedna. Papandreou će se tijekom dana sastati s liderima Francuske i Njemačke, koji su ga pozvali na hitan sastanak u Cannes uoči summita skupine G20 velikih svjetskih gospodarstava kako bi ubrzali provedbu paketa pomoći.

Odbacivanje paketa moglo bi dovesti do bankrota Grčke i utjecati na europske banke izložene grčkom dugu.

Tržišta su iznimno nepovjerljiva kada je u pitanju rješavanje dužničke krize u eurozoni, što je pokazala i odgoda izdanja 10-godišnjih obveznica europskog kriznog fonda EFSF-a, zakazana za danas.

Raspoloženje ulagača ipak je popravila vijest da bi američka središnja banka mogla signalizirati dodatno ublažavanje američke monetarne politike radi podupiranja gospodarskog rasta, iako novi poticaj za sada nije na pomolu.

Takva su očekivanja stabilizirala europska tržišta dionica nakon jučerašnjeg pada. Stabilizirao se i talijanski burzovni indeks, ojačavši 1,0 posto. Jučer je izgubio na vrijednosti čak 6,8 posto pod pritiskom strahovanja da bi Italija mogla biti sljedeća žrtva dužničke krize u eurozoni.

Među dobitnicima izdvajale su se banke, pa je Unicredit ojačao 4,5 posto, Intesa Sanpaolo 3,2 posto, a Banco Popolare 2,0 posto.

Dobicima se izdvajao i rudarski sektor, nakon što su ohrabrujući podaci iz Kine i ograničena ponuda podigli cijene bakra. Kompanija Antofagasta dobila je tako na vrijednosti 1,7 posto, Eurasian Natural bio je u plusu 2,4 posto, a Fresnillo 4,8 posto.

U prosjeku je europski sektor baznih resursa bio u plusu 1,1 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 2,2 posto, na 8.640 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙