FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice smanjile gubitke nakon objave smjernica iz europskog plana

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice smanjile su u četvrtak gubitke nakon što je nervozne ulagače donekle umirio nacrt plana koji pokazuje da će europski krizni fond moći intervenirati na tržištu obveznica i ublažiti dužničku krizu u eurozoni.

Indeks londonske burze FTSE oslabio je 0,7 posto na 5.414 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 0,9 posto na 5.862 boda, a pariški CAC za 0,6 posto na 3.137 bodova.

Smjernice za Europski fond za financijsku stabilnost koje je dobio na uvid Reuters pokazuju da će fond moći kupovati obveznice na sekundarnom tržištu. To su ujedno prve naznake plana koje europski čelnici namjeravaju predstaviti javnosti na nedjeljnom summitu.

"To ide u pravom smjeru. Sada trebamo plan za potporu bankama i ozbiljan otpis grčkog duga. Trebali bi biti u mogućnosti to napraviti ovog vikenda", rekao je David Thebault iz tvrtke Global Equities.

Cikličke rudarske dionice bile su među najvećim gubitnicama, nakon što je cijena bakra pala za četiri posto, na najnižu razinu u dva tjedna, a cijena cinka na najnižu razinu u 15 mjeseci, zbog straha od usporavanja svjetske potražnje. Rio Tinto izgubio je na vrijednosti tri posto.

Bankarske dionice imale su mješovitu izvedbu, pa je tako Intesa Sanpaolo oslabila 1,5 posto a Societe Generale ojačao 0,7 posto.

Analitičari Bank of America Merrill Lyncha ističu da plan o dokapitalizaciji europskog bankovnog sektora, za koji se očekuje da će biti objavljen u nedjelju, neće biti rješenje kojem su se tržišta nadala.

"Dokapitalizacija će možda otkloniti bojazni ulagača u vezi s bankovnim bilancama ali neće bitno usporiti širi trend smanjivanja zaduživanja u Europi i ostalim razvijenim zemljama", upozorili su.

Među dobitnicima izdvajala se Nokia, čija je dionica poskočila 11 posto nakon što je njezino poslovno izvješće pokazalo manji gubitak no što se strahovalo. Dobro poslovno izvješće podiglo je i dionicu Ericssona, za 7,7 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 1,0 posto na 8.682 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙