FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovna izvješća zasjenila talijansku krizu na europskim tržištima dionica

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 8. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice naglo su ojačale u utorak nakon što su pozitivna poslovna izvješća kompanija prigrabila pozornost ulagača, te je dužnička kriza u eurozoni kliznula u drugi plan.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je 1,4 posto na 5.585 bodova, indeks frankfurtske burze DAX za 1,5 posto na 6.019 bodova, dok je pariški CAC bio u plusu 1,7 posto i iznosio 3.157 bodova.

„Kompanije su nadmašile očekivanja, iako su ona bila prigušena“, kazao je Jeremy Batstone-Carr, strateg u tvrtki Charles Stanley. "na dnevnoj razini mogla bi se zabilježiti dobra reakcija u cijenama dionica, ali takve su stvari obično kratkog daha."

Među najvećim pojedinačnim dobitnicima bili su tako Societe Generale, koji je ojačao 8,1 posto nakon što je objavio da neće isplatiti dividendu za ovu godinu, što znači da će joj trebati manje kapitala za usklađivanje s postroženim europskim standardima.

Na dobitku, od 7,9 posto, bio je i britanski Lloyds, koji je potvrdio cjelogodišnju prognozu rezultata, dok je Alstom dobio na vrijednosti 3,9 posto nakon što je izvijestio o oporavku narudžbi i planiranim akvizicijama.

Zahvaljuući skoku prodaje poskočile su i dionice BMW-a, za 2,2 posto. Marks and Spencer bio je pak nakon objave poslovnih rezultata u plusu 2,0 posto.

Poslovna izvješća spadaju među rijetke svijetle točke za ulagače u ovoj godini budući da im je apetit za ulaganja pokvarila kriza.

U utorak je pozornost u europskoj dužničkoj krizi preusmjerena s Grčke, gdje se još uvijek pokušava uspostaviti konsenzus o ostanku zemlje u eurozoni, na Italiju, gdje je premijer Silvio Berlusconi pod velikim pritiskom da podnese ostavku.

Prinosi na desetogodišnje talijanske obveznice prekoračili su u utorak 6,6 posto, približivši se opasno razini od sedam posto koja je prisilila Irsku i Portugal da zatraže pomoć.

Duboke političke podjele u trećem po veličini gospodarstvu eurozone zabrinjavaju ulagače ali je mogućnost ostavke premijera Berlusconija potaknula rast ključnog talijanskog burzovnog indeksa, za 2,2 posto. Najveći su dobitnici bile banke, pa je Intesa Sanpaolo ojačala 4,1 a Unicredit 3,4 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei zaključio je trgovinu u minusu 1,3 posto, na 8.655 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙