FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta dionica balansiraju između nade i opreza uoči europskog samita

Autor: mpuk
LONDON, 17. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica balansirala su u ponedjeljak između optimizma nakon što je skupina G20 odredila Europi rok od osam dana da riješi dužničku krizu i otrežnjujućeg njemačkog upozorenja da ne treba očekivati previše od predstojećeg europskog samita.

Indeks londonske burze FTSE ojačao je u takvom okruženju 0,1 posto na 5.472 boda, a na istom postotnom dobitku bio je i pariški CAC, koji je iznosio 3.219 bodova. Indeks frankfurtske burze DAX bio je pak u minusu 0,6 posto, spustivši se na 5.930 bodova.

Ministri financija i središnji bankari skupine 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20 kazali su u neobično izravnoj poruci da očekuju od samita Europske unije 23. listopada „odlučno pristupanje trenutnim izazovima putem sveobuhvatnog plana".

Ulagači su se taman ponadali da bi se uskoro moglo naći rješenje za dužničke probleme eurozone kada ih je prizemljio njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble upozorenjem da ne treba previše očekivati od predstojećeg summita. Europske vlade neće predočiti konačno rješenje dužničke krize na predstojećem summitu EU-a, kazao je Schaeuble u ponedjeljak na jednom skupu u Duesseldorfu.

Stoga je na tržištima zavladao oprez, koji se očeiotvao u skromnom obujmu trgovine.

"Slaba trgovina i dalje pogoršava oscilacije u oba smjera a to navodi na zaključak da se fond menadžeri još uvijek drže po strani", kazao je Jimmy Yates iz tvrtke CMC Markets.

"Na pozitivnoj strani, ako tržište nastavi rasti i sa samita EU-a dođu dobre vijesti, mogli bismo vidjeti svježi novac na tržištu“, dodao je.

U takvim su okolnostima dionice financijskih poduzeća bilježile neujednačenu izvedbu, pa je Royal Bank of Scotland ojačao gotovo tri posto dok je Commerzbank bio na gubitku 2,3 posto.

Osiguravatelj Aviva skočio je pak više od tri posto nakon što mu je UBS povisio investicijski rejting temeljem prigušene zabrinutosti zbog njegove izloženosti europskoj dužničkoj krizi.

Dionice proizvođača baznih sirovina također su ojačale, pri čemu je BP dobio na vrijednosti 5,5 a Rio Tinto 2,3 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je 1,5 posto na 8.879 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙