FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice ojačale uoči sastanka G20

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 14. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u petak nakon što su trgovci ignorirali snižavanje kreditnog rejtinga Španjolske uoči sastanka ministara financija skupine G20 i usredotočili se na poslovna izvješća kompanija.

Indeks londonske burze FTSE porastao je za 0,8 posto na 5.447 bodova, frankfurtski DAX za 0,7 posto na 5.955 bodova, a pariški CAC za 0,9 posto na 3.214 bodova.

Agencija Standard & Poor's snizila je dugoročni kreditni rejting Španjolske za jedan stupanj, s 'AA' na 'AA-', ukazujući na visoku nezaposlenost, smanjeno kreditiranje i visoku zaduženost privatnog sektora.

„Dionice su danas otporne jer tržište i dalje ignorira negativne vijesti“, zaključio je Manoj Ladwa iz ETX Capitala.

"Snižavanje španjolskog kreditnog rejtinga nije pretjerano utjecalo na raspoloženje investitora koji su nastavili kupovati dionice, iako u manjim količinama".

Među dobitnicima isticao se tehnološki sektor, ohrabren boljim od očekivanja tromjesečnim rezultatima američkog internetskog diva Googlea. Tako su dionice tvrtke STMicroelectronics ojačale 6,2 posto, Ericssona 3,9 posto, dok je Infineon dobio na vrijednosti 2,8 posto.

Dionice rudarskih i naftnih kompanija također su znatno dobile na vrijednosti zahvaljujući višim cijenama matala i sirove nafte. Među najvećim dobitnicima bila je Xstrata, koja je ojačala za 3,5 posto.

Bankovni sektor našao se pak pod pritiskom, pri čemu je UBS oslabio 1,3 posto nakon što mu je agencija Fitch Ratings snizila rejting, i uvrstila na razmatranje radi mogućeg sniženja rejtinge banaka Barclays Bank, BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank i Societe Generale.

Među najvećim gubitnicima bile su francuske banke, uz pad dionice BNP Paribasa za 3,5 posto i dionice Societe Generale za 3,3 posto.

Španjolski burzovni indeks IBEX oslabio je 0,1 posto, uz pad dionica banke Santander za 1,3 posto i banke BBVA za 1,7 posto.

Okupljajući se u Parizu radi sastanka, ministri financija skupine G20 vodećih gospodarstava svijeta pritisnuli su u petak slabije europske banke da ojačaju svoj kapital.

„Sastanak ministara financija G20 u Parizu održava se u vrijeme kada se političari eurozone nalaze u teškoj situaciji, a tržišta očekuju planove za dokapitalizaciju banaka, međutim postoji rizik propuštanja rokova ili da se planovi pokažu neadekvatnim ili nedostatnim za rješavanje problema", upozorio je ekonomist Neil MacKinnon iz tvrtke VTB Capital.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 0,9 posto na 8.747 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙