FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Ina Grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit u iznosu od 2,07 milijardi kuna, što je porast od 1,52 milijarde kuna ili 270 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je neto dobit iznosila 560 milijuna kuna, objavljeno je danas iz Ine. Po podacima iz devetomjesečnog izvješća Ina Grupe, koje je objavljeno i na Zagrebačkoj burzi, neto prihod od prodaje iznosio je 22,7 milijardi kuna, što je porast za 22,8 posto u odnosu na devet mjeseci prošle godine. U devetomjesečnom razdoblju Ina je značajno povećala EBITDA i dobit iz osnovne djelatnosti u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Poboljšani rezultati posljedica su promjenjivih uvjeta u okruženju, napretka operativnog poslovanja i pozitivnog utjecaja ključnih projekata, ističu iz Ine. Predsjednika Uprave Ine Zoltan Aldott ističe da je Ina ostvarila odlične rezultate. "Međutim, svjesni smo izazova koji nam predstoje u smislu konkurencije te pooštravanja uvjeta poslovanja u inozemnim koncesijama, uslijed političkih previranja na područjima Bliskog Istoka i sjeverne Afrike. Razvoj događaja se kontinuirano i pažljivo analizira, uključujući i restriktivne međunarodne mjere protiv Sirije koje bi mogle imati negativne učinke na Inine prihode i razinu proizvodnje", zaključuje Aldott.

ZAGREB - Motorni benzini od ponoći će u Hrvatskoj biti jeftiniji za tri, odnosno četiri lipe po litri, dok će dizeli i lož ulja poskupiti za 14, odnosno 15 lipa po litri, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 1. do 14. studenoga. Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu najprodavanijeg motornog benzina, eurosupera BS 95 utvrdilo na 9,72 kune po litri, što je četiri lipe manje od dosadašnjih 9,76 kuna. Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, za četiri lipe po litri pojeftinit će i motorni benzin sa 98 oktana, a benzin sa sto oktana pojeftinit će za tri lipe. U iduća dva tjedna najviša maloprodajna cijena eurosupera BS 98 može biti 10,02 kune, a eurosuper BS 100 može koštati najviše 10,22 kune. Od ponoći se pak može očekivati poskupljenje dizelskih goriva i lož ulja, pri čemu će eurodizel, dizel, plavi dizel i obično lož ulje poskupiti za 14 lipa po litri, a lož ulje s oznakom euro za 15 lipa. Naime, Ministarstvo gospodarstva najvišu maloprodajnu cijenu eurodizela BS utvrdilo je na 9,43 kune po litri, običnog dizela na 9,00 kuna, a plavog dizela na 5,80 kuna. Najviša cijena plinskog (loživog) ulja s oznakom euro od ponoći je 6,80 kuna po litri, a običnog loživog ulja 6,58 kuna.

ZAGREB - Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov ocijenio je danas na sastanku s predstavnicima hrvatskih tvrtaka zainteresiranih za suradnju s Makedonijom da bi se mogućnosti zbog izvrsnih političkih odnosa dviju zemljama trebali iskoristiti za razvoj poslovne suradnje. Hrvatska je na 11. mjestu po robnoj razmjeni koju Makedonija ostvaruje s drugim zemljama, a gospodarska suradnja pojačana je ugovorima sklopljenim u sklopu CEFTA-e, rekao je Ivanov na sastanku održanom u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ipak, gospodarska suradnja nije na razini političke i ima područja za napredak, istaknuo je Ivanov. Hrvatskim gospodarstvenicima poručio je da je Makedonija zemlja koja je sve snage usmjerila prema gospodarskom razvoju. Opisujući opći okvir za poslovanje u Makedoniji, spomenuo je makroekonomsku stabilnost, nisku inflaciju, uravnotežene javne financije i rast BDP-a drugi po intenzitetu u regiji, odmah nakon Turske. Makedonska vlada, kako je rekao, intenzivno nastoji poboljšati poslovno ozračje. Po podatcima Hrvatske gospodarske komore, u Makedoniji posluje oko 40 hrvatskih tvrtaka koje mahom imaju dobra iskustva, rekla je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta.

SPLIT - Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor posjetila je poslijepodne splitsku Željezaru u Kaštelima koja je prošlog tjedna na javnoj dražbi na Trgovačkom sudu prodana za 10,3 milijuna eura tvrtki "Adria Čelik" iz Zagreba. U splitskoj Željezari proizvodnja je prekinuta u proljeće 2009. i od tada je skupina radnika pet puta štrajkala glađu tražeći pomoć u prevladavanju teškoća, a vlada je nekoliko puta novčano pomagala toj tvrtki kako bi prekinula štrajk glađu skupina radnika. "Pokazali smo da zajedno možemo savladati mnoge probleme. Danas smo se prisjetili toga puta u splitskoj Željezari i bilo je doista teško s malo ili bez ikakvog razumijevanja na mnogim razinama koje su morale pokazati razumijevanje", izjavila je premijerka Kosor, dodajući kako je sada došao kraj teškoćama u toj željezari. Istaknula je kako se danas dogovorila da će ponovno posjetiti splitsku Željezaru kad u njoj počne proizvodnja. Također je istaknula da je vlada "cijelo vrijeme bila u kontaktu s ljudima" u splitskoj Željezari, za koje je rekla da su "hrabri ljudi" jer su učinili sve da spase svoja radna mjesta i budućnost svojih obitelji.

ZAGREB - Jedan od najjačih južnoameričkih touroperatora za Europu, Europamundo, u zagrebačkom hotelu Westin danas održava svoju godišnju skupštinu u sklopu koje su za oko 150 njihovih agenata Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) organizirali posebnu poslovnu radionicu "Buy Croatia" na kojoj su se južnoamerički agenti sreli s postojećim i potencijalnim turističkim partnerima iz cijele Hrvatske. Južnoamerički turistički agenti u Zagreb su stigli još krajem prošlog tjedna, pri upoznavanju Zagreba domaćin im je bila TZGZ, a nakon današnje skupštine Europamundoa odlaze na petodnevno putovanje po Hrvatskoj u vlastitoj organizaciji na kojem će se upoznati s turističkom ponudom Plitvičkih jezera, Zadra, Splita i Dubrovnika.

ZAGREB - Neto dobit Grupe Croatia osiguranje (CO) nakon oporezivanja i udjela manjinskih dioničara na kraju trećeg kvartala ove godine iznosi 82,5 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 11,2 posto u odnosu na prošlu godinu, objavio je CO u izvješću o poslovanju. Na kraju trećeg kvartala ove godine CO je prema nerevidiranom izvješću o poslovanju ostvario ukupnu zaračunatu premiju od 2,27 milijardi kuna što je 3,8 manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tržišni udio CO-a u prvih devet mjeseci u ukupnoj zaračunatoj premiji svih društava za osiguranje u Hrvatskoj je 32,6 posto, dok je udio društva kćeri Croatia zdravstveno osiguranje 1,1 posto, kaže se u izvješću. Zaračunata bruto premija na razini Grupe CO za treće tromjesečje 2011. godine od 2,61 milijarde kuna manja je za 1,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

ZAGREB - Porečka hotelsko-turistička Grupa Plava laguna prvih devet mjeseci ove godine završila je s 149,9 milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, što je 24 posto ili 29,2 milijuna kuna viša dobit nego u istom lanjskom razdoblju. Izvješće pokazuje da su ukupni prihodi Grupe iznosili 505,2 milijuna kuna i bili su za 6,3 posto viši od onih u prošlogodišnjih prvih devet mjeseci, dok su ukupni rashodi od 355,4 milijuna kuna porasli 0,3 posto. U smještajnim objektima Grupe Plava laguna u devet je mjeseci ove godine ostvareno 6 posto više noćenja nego lani, pri čemu je rast u hotelima i apartmanima matice u Poreču bio 5 posto, a u podružnici Hoteli Croatia u Cavtatu 1 posto. Povećanje prometa od 8 posto bilježe i u segmentu autokampova. Grupu Plava laguna čine tvrtka Plava laguna d.d. u Poreču (matica), te podružnice tvrtka Laguna Invest, Hoteli Croatia i Excelsa Hoteli.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 12,6 milijuna kuna, a nakon četiri trgovinska dana uzastopnog rasta, vrijednost dioničkih indeksa danas je pala. Vrijednost Crobexa pala je za 0,52 posto, na 1.842,63 boda, a specijalizirani indeks Crobex10 je trgovanje završio na 1.010,43 boda, što je 0,87 posto manja vrijednost nego krajem prošlog tjedna. Gotovo polovica današnjeg redovnog prometa, ili 6,1 milijun kuna, odnosila se na trgovanje dionicama Atlantic grupe kojima je cijena pala za 0,29 posto, na 512,50 kuna. Među milijunaše uvrstila se još samo dionica HT-a sa 1,6 milijuna kuna prometa, a cijena te dionice je pala za 0,11 posto, na 247,30 kuna. Po prometu slijede dionice Petrokemije s 968,4 tisuće kuna, a cijena im je porasla za 0,64 posto. Uz rast cijene za 4,80 posto, dionica AD Plastika je protrgovano za 466,6 tisuća kuna. Nešto više od 464 tisuće kuna prometa imala je dionica Kraša kojoj je cijena porasla za 0,20 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙