FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor i s današnje je sjednice Vlade poručila kako je vrlo blizu rješenje problema radnika Đakovštine te kako bi ono "na stolu" trebalo biti već sutra, najkasnije u ponedjeljak. "Mislim da smo vrlo blizu rješenju. Očekujem da ćemo tijekom sutrašnjeg dana ili nakasnije u ponedjeljak imati rješenje na stolu", rekla je Kosor. To rješenje nije ni lako ni jednostavno. Ali, mislim da će biti na obostrano zadovoljstvo, kazala je.

ŠIBENIK - U planiranju budućeg razvoja turizma Hrvatska treba, uz praćenje tržišnih i turističkih trendova u svijetu, paziti i na želje i potrebe lokalnog stanovništva, pa je izuzetno važno uspostavljanje socijalnog dijaloga između stanovništva, turističkih stratega i investitora jer se u suprotnom mogu dogoditi otpori i konflikti, istaknuto je danas na stručnim skupovima u sklopu Dana hrvatskog turizma u Šibeniku. Istaknuvši da se u Hrvatskoj želi razvoj turizma, ali ne po svaku cijenu, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Vesna Trnokop Tanta je, na forumu na temu "Destinacija i odgovorni turizam", kazala da bi s ulaskom u EU Hrvatska mogla doživjeti turistički bum, te da se za to treba pripremiti. Za razvoj turizma važno je da bude odgovoran i održiv, kazao je Zoran Klarić iz Instituta za turizam, dok predsjednik Udruženja arhitekata Hrvatske Hrvoje Hrabak smatra da u Hrvatskoj treba zaustaviti investicije u nekretninske projekte u turizmu. Ima dovoljno starih, neiskorištenih i devastiranih hotela i drugih objekata koji se mogu obnoviti. Na skupu "Turizam za 21. stoljeće" izvršni direktor Svjetske turističke organizacije Marcio Favilla predstavio je dokument/studiju s dugoročnim prognozama do 2030. za svjetski turizam. U svijetu se 2030. očekuje 1,8 milijardi međunarodnih turističkih dolazaka. Međunarodni turizam nastavit će rast, ali umjerenije i to po godišnjoj prosječnoj stopi od 3,3 posto, kazao je.

ZAGREB - Mađarski MOL danas je objavio da nema namjeru zatvoriti rafineriju u Sisku. "Već smo nekoliko puta izjavili da se sisačka rafinerija ne smije i neće zatvoriti. Uprava Ine nikada nije predložila zatvaranje, ni Vladi Repulike Hrvatske, ni Molu", ističe se u priopćenju MOL Grupe. U priopćenju se naglašava kako je MOL oduvijek smatra da je rafinerija u Sisku važna za Hrvatsku, za domaće gospodarstvo i za Inu. "Zajedno s našim strateškim partnerom, Vladom RH, podržavamo Inu u analizi razvojnih scenarija Siska u budućnosti, s ciljem očuvanja radnih mjesta. Sigurni smo da ćemo doći do pravog i odgovornog rješenja", poručuju iz MOL Grupe. Priopćenje MOL-a uslijedilo je nakon što je danas u članku i na naslovnici lista Business.hr objavio da "Mađari žele zatvoriti rafineriju u Sisku". Na pisanjem medija reagirali su i iz Ine. Uprava Ine odlučno tvrdi da nema zatvaranja rafinerije nafte u Sisku niti se to planira. Također naglašavamo da Uprava INE nije predlagala zatvaranje sisačke rafinerije Nadzornom odboru ili dioničarima kompanije, priopćeno je iz Ine. Podsjećaju da je u modernizaciju te rafinerije posljednjih godina uloženo 118 milijuna eura. "Možemo potvrditi da se planovi za daljnju modernizaciju revidiraju sukladno situaciji na tržištu, no to ne podrazumijeva njezino zatvaranje ili prestanak ulaganja, a što je vidljivo upravo iz činjenice da smo za 2012. godinu već najavili daljnje ulaganje u postojeće koking postrojenje", poručuju iz Ine.

ZAGREB - Projektom marketinške promocije proizvoda ribarstva želi se potaknuti potrošnja ribe i ribljih proizvoda, te stvoriti jasnija prepoznatljivost proizvoda ribarstva prvenstveno kod domaćih potrošača, ali i na domaćem tržištu što obuhvaća i turističku ponudu. Istaknuto je to nakon današnjeg potpisivanja sporazuma o načinu suradnje na projektu marketinške promocije proizvoda ribarstva "Jedi što vrijedi", koji su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. Projektom se želi, istaknuli su potpisnici sporazuma, potaknuti povećanje potrošnje, ali i stvoriti jasni i prepoznatljivi brend koji se treba pozicionirati na domaćem, ali i na tržištima EU. U sklopu projekta ove se godine planira izrada promotivnih materijala, TV i radio spotova "Jedi što vrijedi" te održavanje istoimenih manifestacija u Splitu i Zagrebu.

ZAGREB - Maloprodajni lanac dm-drogerie markt Hrvatska u poslovnoj je godini 2010./2011., koja za tu tvrtku završava u rujnu, ostvario promet veći od 1,85 milijardi kuna, što je oko jedan posto više u odnosu na prethodnu poslovnu godinu, istaknuo je direktor dm-a Mirko Mrakužić na današnjoj konferenciji za novinare. Neto dobit tvrtke (konačni rezultati još nisu gotovi) iznosi oko 70-tak milijuna kuna. Proteklu poslovnu godinu dm-a, među ostalim, obilježile su i 38 milijuna kuna vrijedne investicije, od kojih je značajan dio uložen u otvaranje novih prodavaonica kojih je danas u Hrvatskoj ukupno 136. Predstavnici tvrtke istaknuli su kako je dm u Hrvatskoj počeo sa radom prije 15 godina, sa svega desetak zaposlenika, bez velike logistike i sustava, a danas ta tvrtka ima 1.123 zaposlenih u 52 grada i apsolutni je lider s udjelom od 78,7 posto na drogerijskom tržištu. Investicije za narednu godinu planirane su u iznosu od 62 milijuna kuna.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze spustio se danas ispod psihološke granice od 1.800 bodova, ispod koje je zadnji put bio 11. listopada, uz iznimno slab obujam trgovanja. Crobex je današnje trgovanje završio na 1.788,82 boda, što je 0,77 posto niža vrijednost nego jučer, a pao je i Crobex10 i to za 0,47 posto, na 988,37 bodova. Redovni promet na Burzi iznosio je nešto više od osam milijuna kuna, a milijunski promet ostvarila je jedino dionica HT-a. Promet tom dionicom iznosi 1,1 milijun kuna, a cijena joj je pala za 0,40 posto, na 248 kuna. Dionica Čakovečkih mlinova protrgovano je za 984,7 tisuća kuna, a cijena im je pala za 0,57 posto, na 3.500 kuna. Promet dionicama Belja iznosi 406,8 tisuća kuna, uz nepromijenjenu cijenu od 88,10 kuna. Nešto više od 314,3 tisuće kuna prometa ostvarila je dionica Ingre čija je cijena pala 1,29 posto, a dionica Atlantske plovidbe prodano je za 310,8 tisuća kuna, uz rast cijene od 3,03 posto. Najveći pad cijene među trgovanijim dionicama danas bilježi dionica Dalekovoda koja je pojaftinila 6,95 posto, uz pormet od 285,3 tisuće kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙