FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Tridesetak bivših radnika Đakovštine u stečaju prosvjedovalo je danas u Zagreb pred sjedištem Delegacije Europske unije na Trgu žrtava fašizma, ispred Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ispred sjedište sindikata PPDIV-a u ulici Ljudevita Posavskog te ispred Radničkog doma, a njihovo je izaslanstvo primio i predsjednik Republike Ivo Josipović. Prosvjednici traže od Vlade isplatu 26 milijuna kuna otpremnina za 350 radnika te propale đakovačke tvrtke. Bivši radnici Đakovštine ističu kako su se odlučili i na ovaj način upozoriti na situaciju u kojoj su se našli. Pošto nemaju prava prosvjedovati na Markovom trgu ispred Vlade, koju kao trećinskog vlasništva Đakovštine smatraju odgovornom za svoju situaciju, odlučili su o svemu upoznati i EU institucije koje djeluju u Hrvatskoj, kazali su.

ZAGREB - Najveći izazovi za novu hrvatsku Vladu, koja će biti formirana nakon parlamentarnih izbora, bit će smanjenje deficita i privlačenje investicija, ocijenio je danas direktor Svjetske banke za središnju Europu i baltičke zemlje Peter Harrold. Nova Vlada trebat će odgovoriti na fiskalne izazove i strukturne probleme, a deficit se neće smanjiti sam od sebe, rekao je Harrold na današnjem razgovoru s novinarima u Uredu Svjetske banke u Hrvatskoj. Pritom je ponovio stajališta Svjetske banke o previsokim socijalnim izdacima i prevelikim troškovima u sektorima poput željeznice i brodogradnje. Harroldova upozorenja nadovezuju se na nedavnu vijest da je Svjetska banka snizila prognozu hrvatskog ekonomskog rasta s jedan posto na 0,8 posto u ovoj godini. Predstavnik Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahm poručio je kako bi se sustav socijalne skrbi trebao prilagoditi realnim potrebama, a ne stečenim pravima, čime bi se otvorio fiskalni prostor za poticanje gospodarskog rasta i ulaganje u razvoj.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu danas je 38. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambientu, na kojem sudjeluje 391 izlagač iz Hrvatske i 28 zemalja, otvorila predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Izlagači se do 23. listopada predstavljaju na izložbenoj površini od 38 tisuća četvornih metara, a sudjeluju izlagači iz 12 novih zemalja u odnosu na prošlu godinu. Otvarajući sajam premijerka Kosor je čestitala proizvođačima koji uspješno rade u vrijeme krize. Naglasila je pozitivna kretanja u gospodarstvu pri čemu je podsjetila na rast BDP-a u drugom tromjesečju, što se očekuje i u trećem kvartalu. Spomenula je rast trgovine na malo za 5 posto u prvih osam mjeseci u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, smanjenje nezaposlenosti u rujnu, kao i najbolju turističku sezonu dosad, te rast izravnih stranih ulaganja koja su u prvih šest mjeseci ove godine dvostruko veća nego u cijeloj prošloj godini.

SPLIT - Na danas otvorenom 16. međunarodnom sajmu SASO u Splitu predstavlja se 1326 izlagača i suizlagača iz 13 zemalja, a na otvorenju sajma splitski gradonačelnik Željko Kerum upozorio je na teškoće s kojima se suočavaju poduzetnici. "Nas (poduzetnike) dugoročno se iscrpljuje i na kraju mi nemamo rješenje - ili ćemo završiti u zatvorima jer nismo platili obveze, ili se možemo ubiti", kazao je Kerum koji smatra kako će u Hrvatskoj, "uz ovakve zakone i represivne mjere", ostati malo poduzetnika. Međunarodni sajam SASO, koji se održava do 23. listopada, obuhvaća više specijaliziranih sajmova - 16. sajam graditeljstva, 16. sajam drvne i metalne industrije, 16. sajam alata i opreme, 13. sajam obrtništva i male privrede, 12. sajam elektronike, energetike i telekomunikacija, 6. sajam financija - SAFIR te 4. sajam ekologije - SEKO.

ZAGREB - Udruga Franak podnijela je 30. rujna Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbu protiv sedam poslovnih banaka u Hrvatskoj radi zaštite prava 125.000 građana dužnika sa kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, objavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare te udruge. Tužbom se traži ograničena primjena valutne klauzule, i to na način da se valutna klauzula primjenjuje samo ako tečaj švicarskog franka raste do dva posto godišnje, a više od toga samo ako je službena stopa inflacije veća od dva posto, te da se utvrdi referentna vrijednost za promjenu kamatne stope. Do presude tužbom se traže privremene mjere da se za dužnike s kreditima s valutnom klauzulom u franku rate određuju na temelju tečaja franka u trenutku isplate kredita, primjenu kamatnih stopa koje su vrijedile u trenutku ugovaranja kredita i da se odgodi provođenje ovrha i pljenidbi instrumenata osiguranja (plaća, stanova).

ZAGREB - Unatoč snažnom rastu europskih burzovnih indeksa, Zagrebačka burza nema snage za snažniji rast, tako da su oko podneva Crobexi bili tek blago u plusu, a redovni promet svega 2,5 milijuna kuna. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 0,09 posto, na 1.805 bodova, a Crobex10 0,21 posto, na 999 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je tek 2,5 milijuna kuna. Najlikvidnija je do podneva bila dionica HT-a, s tek 930.000 kuna prometa. Cijena joj je blago ojačala, za 0,29 posto, na 248 kuna. Slijedi dionica IGH, s prometom od 216.000 kuna, i padom cijene za 0,58 posto, na 802,02 kune. U slabašnom trgovanju, po skoku cijene za čak 23,64 posto izdvaja se dionica HTP Korčule.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke (HNB) ojačala prema važnijim inozemnim valutama, prema euru za blagih 0,04 posto, a prema švicarskom franku za 0,74 posto te američkom dolaru za 1,33 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje sutra, iznosi 7,462330 kuna. Srednji tečaj franka je pao na 6,006866 kuna, a dolara na 5,387575 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubila i britanska funta, za 0,78 posto, te njen srednji tečaj iznosi 8,517669 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙