FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 31. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prvih je devet mjeseci ove godine iznosio 50,3 milijarde kuna, što je 7,4 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 1,4 posto, na 82,1 milijardi kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Tako je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 31,8 milijardi kuna i manji je za sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 61,3 posto. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječnja do kraja rujna iznosio je 6,8 milijardi eura, što je za 5,2 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno smanjen za 0,7 posto i iznosio je 11,1 milijardu eura. Statistika robne razmjene s inozemstvom samo za mjesec rujan pokazuje da je u devetom mjesecu ove godine izvezeno roba u vrijednosti 857,7 milijuna eura, što je 10,6 posto više nego u rujnu lani, dok je uvoz istodobno smanjen za 1,3 posto, na 1,3 milijarde eura. Tako je deficit u robnoj razmjeni u rujnu iznosio 478,7 milijuna eura, što je 17,3 posto manji deficit nego u rujnu lani. Pokrivenost uvoza izvozom u rujnu iznosila je 64,2 posto.

ZAGREB - MOL je danas odbacio tvrdnje iz članka objavljenog u "Jutarnjem listu" o videosnimci tajnog ručka bivšeg premijera Ive Sanadera i predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija ustvrdivši kako je taj članak realističan koliko i crtić "Profesor Baltazar". MOL kategorično odbija sve navode i optužbe iz članka te ocjenjuje kako su interpretacije i spekulacije o tzv. videosnimci "realistične koliko i priče iz hrvatskog crtanog filma 'Profesor Baltazar'", ističe u priopćenju direktor međunarodnih komunikacija i korporativnog marketinga grupe MOL Domokos Szollar. "Jutarnji" u članku najavljenom na današnjoj naslovnoj stranici pod naslovom "Tajni video dogovora Hernadija i Sanadera na ručku" tvrdi da je otkrio videosnimku tajnog ručka Hernadija i Sanadera u "jednom zagrebačkom restoranu" iz koje se vidi da su se šef MOL-a i bivši premijer tamo sastajali u vezi navodnog davanja mita Sanaderu kako bi MOL ovladao Inom. USKOK je protiv Sanadera podigao optužnicu koja ga tereti da je kao premijer 2008. primio 10 milijuna eura od Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u INA-i, te iz poslovanja Ine izuzeo plinsko poslovanje.

ZAGREB - Hrvatska poštanska banka prvih devet mjeseci ove godine poslovala je s neto dobiti od 70,6 milijuna kuna, što je 17,8 posto viša dobit nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje financijsko izvješće te banke na Zagrebačkoj burzi. Ističući da su u devet mjeseci ove godine zabilježili znatan rast neto kamatnih prihoda, za 23,8 posto, na 343,6 milijuna kuna, iz HPB-a u komentaru uz izvješće taj rast objašnjavaju smanjenjem kamatnih troškova. Ti su troškovi, kako pokazuje izvješće, pali 12,6 posto, na 297,8 milijuna kuna. Za kamatne prihode, koji su bili 641,4 milijuna kuna ili 3,6 posto viši nego u lanjskih devet mjeseci, kažu da su rasli sporijim tempom unatoč povećanju razine kredita. Zbog strukture postojećeg kreditnog portfelja Banka je rezervirala 105,1 milijun kuna ili 60 posto operativne dobiti koja iznosi 174,6 milijuna kuna.

ZAGREB - Kraš Grupa u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je dobit prije oporezivanja u iznosu od 23,6 milijuna kuna, te neto dobit od 18,8 milijuna kuna, no ti podaci nisu usporedivi s prošlogodišnjim zbog Kraševa stjecanja Karoline iz Osijeka, kaže se u Kraševom financijskom izvještaju. Kraš Grupa je tijekom prvih devet mjeseci ove godine ostvarila konsolidirane ukupne prihode u visini od 788,8 milijuna kuna, što je 10,6 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci 2010. godine. Ukupni rashodi istovremeno su porasli 10,3 posto, na 765,2 milijuna kuna. Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od prodaje u visini od 410 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu ostvareni u visini od 323,5 milijuna kuna.

ZAGREB - Neto gubitak Ingre u prvih devet meseci ove godine iznosio je 48 milijuna kuna, što je 12 milijuna kuna više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavila je danas Ingra. Konsolidirani poslovni prihodi Ingre u prvih devet mjeseci smanji su na godišnjoj razini za 35 milijuna kuna odnosno za 18 posto i iznosili su 160 milijuna kuna, uglavnom zbog sporije realizacije projekata u cestogradnji, kaže se u izvještaju. U strukturi prihoda povećan je udjel prihoda s inozemnih tržišta na 25 posto. Razlog je, kako se navodi, početak realizacije ugovora u Iraku i niže realizacije jedne dionice autoceste u Hrvatskoj, zbog usporenog rješavanja imovinsko - pravnih odnosa. Ostali započeti i ugovoreni projekti teku u skladu s ugovorenom dinamikom.

ZAGREB - Prihodi koncesionara autocesta u Hrvatskoj od naplate cestarina u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su ukupno 1,65 milijardi kuna bez PDV-a, što je za 4,37 posto više od prihoda iz istog prošlogodišnjeg razdoblja, objavila je Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA). Najveći prihod, od jedne milijarde kuna, ostvarile su Hrvatske autoceste (HAC), što je za 2,4 posto više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Podaci HUKA-e o prometu na hrvatskim autocestama u područjima naplate pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine autocestama prošlo ukupno 52,4 milijuna vozila, što je 5,4 posto više na godišnjoj razini. Najviše vozila prometovalo je autocestama HAC-a. Slijede ARZ, AZM i Bina Istra.

ZAGREB - Nakon četiri dana rasta, na Zagrebačkoj su burzi Crobexi danas u blagom minusu, a trguje se izuzetno mirno, pa do podneva niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,04 posto, na 1.851 bodu, dok je Crobex10 skliznuo 0,39 posto, na 1.015 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je samo 2,4 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Najveći promet, oko 800 tisuća kuna, ostvaren je do podneva dionicom HT-a. Cijena joj je pritom oslabila 0,3 posto, na 247,56 kuna. Među likvidnijim izdanjima, veći pad bilježi dionica Belja, kojoj je cijena skliznula 1,7 posto, na 92,08 kuna. S duge strane, znatnije je, 2,5 posto, poskupila dionica Instituta IGH, pa joj je cijena dosegnula 911 kuna. Danas se na tržištu očekivao mršav promet i nevelike oscilacije cijena dionica jer su mnogi ulagači povezali vikend sa sutrašnjim neradnim danom.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke, u odnosu na tečajnicu s kraja prošlog tjedna, oslabila prema euru za 0,02 posto. Srednji tečaj eura, na tečajnoj listi HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,486934 kune. Kuna je oslabila i prema ostalim važnijim valutama, prema američkom dolaru za 1,14 posto, britanskoj funti za 0,60 posto, te švicarskom franku za 0,34 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,343230 kuna, funte 8,561388 kuna, a franka 6,137837 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙