FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle nakon postignutog dogovora na europskom summitu

Autor: mkuz
LONDON, 27. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su porasle na međunarodnim tržištima nakon što su europski čelnici postigli dogovor s privatnim vlasnicima grčkog duga o otpisu 50 posto njegove nominalne vrijednosti, čime su prigušene bojazni da bi se gospodarska slabost mogla proširiti i zauzdati potražnju za energijom.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je 1,82 dolara, na 110,73 dolara, nakon što je nakratko dosegnula i 110,96 dolara. Na američkom tržištu porasla je 1,97 dolara, na 92,17 dolara, nakon što je nakratko dotaknula i 92,43 dolara.

Čelnici eurozone postigli su u ranojutarnjim satima dogovor s privatnim bankama i osiguravateljima da prihvate 50-postotni gubitak na grčkim državnim obveznicama kako bi se smanjio dužnički teret zadužene zemlje i zauzdala kriza u eurozoni.

"Cijene nafte porasle su kao odgovor na odluke koje su donesene na summitu EU-a", rekao je Carsten Fritsch iz Commerzbanka. "Na tržištu je ojačala sklonost rizičnim ulaganjima, unatoč jučerašnjem razočaravajućem izvješću o zalihama", dodao je.

Američka je vlada u srijedu objavila da su zalihe nafte u najvećem svjetskom potrošaču porasle za čak 4,74 milijuna barela, više nego što su očekivali analitičari.

Iz SAD-a su stigle i povoljnije vijesti. Također u srijedu objavljeni podaci o narudžbama trajnih dobara u rujnu u najvećem svjetskom gospodarstvu pokazali su njihov najveći rast u posljednjih šest mjeseci.

I u Kini, drugom po veličini potrošaču nafte, postoje naznake da bi vlada mogla popustiti strogu monetarnu politiku u četvrtom tromjesečju s obzirom na usporavanje rasta i očekivanja slabljenja inflacije u narednom razdoblju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 108,83 dolara, što znači da je bila 64 centa niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙