FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte blizu 112 dolara, slijede rast tržišta dionica

Autor: mkuz
LONDON, 25. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte približile su se u utorak na londonskom tržištu razini od 112 dolara, slijedeći trend na tržištima dionica koja su poduprla ohrabrujuća poslovna izvješća poduzeća dok su im u Sjedinjenim Državama potporu pružale naznake smanjene ponude i zaliha.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je 48 centi, na 111,93 dolara. Na američkom tržištu cijena je bila u plusu 2,18 dolara, te se barel prodavao po 93,43 dolara, dosegnuvši nakratko i najvišu razinu od početka kolovoza od 93,7 dolara. Dan ranije cijena je poskočila više od četiri posto.

Ohrabrujuća poslovna izvješća poduprla su u utorak europska tržišta dionica i roba, pri čemu su se isticali britanski naftni div British Petroleum i njemačkih bankovni div Deutsche Bank.

Od ukupno 142 poduzeća čije su dionice uvrštene u indeks S&P 500 a do utorka su objavila poslovna izvješća za treće tromjesečje, njih čak 68 posto nadmašilo je očekivanja analitičara na Wall Streetu, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Tržišta očekuju i ishod sastanka europskih čelnika u srijedu, koji bi trebali usvojili nacrt plana za smanjenje grčkog duga, dokapitalizaciju europskih banaka i povećanje ovlasti Europskog fonda za financijsku stabilnost EFSF, za potrebe djelomičnog pokrivanja gubitaka po državnim obveznicama.

Sam tekst sporazuma i njegov doseg još su predmet rasprava.

Na američkom tržištu cijene su u ponedjeljak poduprle naznake smanjene ponude i zaliha. Tako su cijene ugovora za isporuke u aktualnom mjesecu bile više od onih za naredne mjesece, što obično ukazuje na smanjenje ponude.

Analitičari ujedno upozoravaju na pad zaliha u SAD-u.

"Zatezanje odnosa ponude i potražnje u Europi i Japanu proširilo se i na Sjedinjene Države, pri čemu su u proteklih mjesec dana zalihe sirove nafte i naftnih derivata padale gotovo milijun barela dnevno", konstatirali su analitičari Barclaysa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 109,11 dolara, što znači da je bila 80 centa viša nego krajem prošloga tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙