FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u rješenje za eurozonu podigla cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 27. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama da Europska središnja banka (ECB) raspravlja o dodatnim mjerama za stišavanje napetosti glede europske dužničke krize.

Barel sirove nafte za isporuke u studenom u Londonu je tako poskupio 1,86 dolara, na 105,80 dolara. Na američkom tržištu njegova je cijena porasla 2,44 dolara, na 82,68 dolara.

Dužnosnici su priopćili da bi se zajmodavni kapaciteti europskog stabilizacijskog fonda mogli povećati, signaliziravši da je ECB spreman poduzeti konkretne poteze kako bi spriječio slom Grčke i suzbio krizu koja prijeti globalnom gospodarskom oporavku.

Cijene nafte i ostalih roba oporavile su se, a dolar je oslabio.

"Mnogo kratkoročnih poteza na naftnim tržištima jednostavno se temelji na istoj klimi ekonomskog straha koja teško pogađa i sve ostale vrste imovine. To pak rezultira efektorm domina, uključujući tehničke okidače, nagle padove cijena i zanemarivanje temeljnog odnosa ponude i potražnje", tumači analitičar Barclays Capitala u bilješci.

Cijene nafte na londonskom i američkom tržištu oporavljaju se nakon što su prošlog tjedna kliznule na najnižu razinu u zadnjih sedam tjedana, zabilježivši tjedne gubitke veće od sedam odnosno devet posto.

"I dalje je ključna jasnoća u pogledu plana za eurozonu. Cijene sirove nafte rastu i padaju ovisno o tome kakve izjave stižu iz Europe", zaključuje analitičar singapurskog Informa Global Marketsa Victor Reci.

"Trgovinu roba također je potaknuo i slabiji dolar i val kupovina kako bi se iskoristile povoljne cijene nakon nedavnih rasprodaja", dodao je.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak pala 2,44 dolara u odnosu na zadnji radni dan prošlog tjedna i iznosila je 101,81 dolar.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙