FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Signal europskih ministara financija podigao cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 5. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene barela sirove nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima, poduprte signalom europskih ministara financija da su spremni razmotriti opcije za koordiniranu dokapitalizaciju banaka u regiji.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je tako 1,42 dolara, na 101,21 dolar, nakon što je nakratko dotaknuo i najvišu dnevnu razinu od 102,18 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po dva dolara višoj cijeni od 77,67 dolara.

Europski ministri financija dogovorili su u utorak da će razmotriti mogućnosti koordinirane dokapitalizacije banaka kako bi ih zaštitili od prelijevanja dužničke krize.

Dodatnu potporu cijenama pružio je i neočekivano snažan pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 3,1 milijun barela, i pad zaliha benzina za pet milijuna barela, objavio je američki Institut za naftu (API). Američka vlada objavit će službene podatke tijekom dana.

Ulagače je ohrabrio i čelnik američke središnje banke Ben Bernanke, koji je u utorak izjavio da je Fed spreman poduzeti dodatne mjere kako bi pomogao američkom gospodarstvu na pragu "posrtanja u recesiju".

"Nisam siguran da je trend pada cijena završio, posrijedi je tek kratkotrajan oporavak. Nećemo svjedočiti održivom oporavku sve dok riječi ne budu pretočene u djela", upozorio je Andy Sommer iz švicarskog EGL-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u srijedu da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 98,59 9,65 dolara, što znači da je bila 1,06 dolara niža nego na početku tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙