FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle u očekivanju summita G20 i rješenja za Europu

Autor: mkuz
LONDON, 14. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u petak su porasle više od jednog dolara na međunarodnim tržištima slijedom očekivanja ulagača da bi europski čelnici uskoro mogli postići dogovor o rješenju za dužničku krizu a potporu su im pružile i prve naznake da bi Kina mogla ublažiti uvjete kreditiranja.

Cijena barela sirove nafte za isporuke u studenom porasla je na londonskom tržištu za 1,74 dolara, na 112,85 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 1,18 dolara, te se barelom trgovalo po 85,41 dolar.

Ministri financija G20 i guverneri središnjih banaka sastaju se u Parizu kako bi skrojili rješenje za europsku krizu prije summita EU-a koji je zakazan 23. listopada.

"Raspoloženje je bolje jer je cijena neuspjeha u potrazi za rješenjem za Europu previsoka. Mislim da znaju da u ovom trenutku nemaju izbora", rekao je Andrej Krjučenkov, analitičar VTB Capitala.

Slovačka je u četvrtak posljednja među članicama eurozone ratificirala nove ovlasti za europski stabilizacijski fond, što je otvorilo put pojačanim naporima da se riješi europska dužnička kriza.

Cijene nafte također su dobile potporu u padu kineske inflacije na 6,1 posto u rujnu, zbog čega bi kineska središnja banka mogla obustaviti daljnje pooštravanje monetarne politike koja usporava gospodarski rast i potrošnju goriva.

Ublaženi pritisci na cijene mogli bi dovesti do ublažavanja kineske monetarne politike, konstatirao je Jeremy Friesen, hongkonški analitičar Societe Generalea.

"Ako to pomogne osobnoj potrošnji i spriječi usporavanje aktivnosti u građevinskom sektoru, bit će to pozitivno za svjetska tržišta roba", dodao je.

Dolar je u petak bio nešto slabiji, dodatno poduprijevši cijene roba, uključujući i naftu, budući da je podupro kupovnu moć imatelja ostalih valuta.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 107,04 dolara, što znači da je bila 64 centa niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙