FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte pale zbog zabrinutosti glede eurozone

Autor: mkuz
LONDON, 3. listopada 2011. (Reuters) - Cijene nafte spustile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, pritisnute obnovljenim strahovanjima zbog dužničke krize u Europi nakon što je Grčka izvijestila da neće ispuniti zacrtane ciljeve u pogledu manjka.

Barel sirove nafte u Londonu pritom je pojeftinio 55 centi, na 102,21 dolar. Na američkom tržištu njegova je cijena pala 68 centi, na 78,52 dolara.

Ulagače i trgovce uznemirile su procjene iz nacrta grčkog proračuna za iduću godinu, koje pokazuju da zemlja neće uspjeti postići ciljani deficit, određen prije nekoliko mjeseci u sklopu opsežnog paketa pomoći. To upućuje da koraci poduzeti kako bi se izbjegao stečaj Grčke možda neće biti dovoljni.

Dodatno ih je zabrinula informacija da će se belgijski i francuski ministar financija sastati u ponedjeljak kako bi razmotrili načine da ojačaju bilancu francusko-belgijske bankovne grupe Dexia, koja spada u skupinu inozemnih banaka najviše izloženih grčkom dugu.

"Grčka je izvijestila da neće ostvariti ciljani deficit u okviru plana pomoći, što je značajno djelovalo na burze", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

"Postoji mogućnost i da će belgijska banka Dexia možda trebati proći neku vrstu nacionalizacije. Tržište je i dalje vrlo uznemireno u vezi s bankama, i to će ostaviti traga", dodao je.

Istodobno Christophe Barret iz Credit Agricole CIB naglašava da će na cijene nafte vjerojatno nastaviti utjecati i slabe procjene o potražnji s američkog i europskog tržišta, kao i povratak libijske nafte na tržište. "Cijena iznad 100 dolara za barel u Londonu još je uvijek previsoka, tako da će se morati spuštati", procjenjuje Barret.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak pala 1,54 dolara u odnosu na prethodni dan, na 101,57 dolara.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙