FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naznake dogovora o rješenju krize i tijesna opskrba podigli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 20. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte u četvrtak su porasle na međunarodnim tržištima nakon što su europski dužnosnici predstavili planove za rješavanje dužničke krize u eurozoni kroz kupnju državnih obveznica, a dodatnu potporu pružala im je i tijesna opskrba.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je 82 centa, na 109,21 dolar. Najveću dnevnu razinu od 109,64 dolara dosegla je nakon objave dokumenta u kojem se pojašnjava kako će Europski financijski stabilizacijski fond moći kupovati obveznice na sekundarnom tržištu.

Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 39 centi, te se barel prodavao po 86,50 dolara.

Vrijednost eura je poskočila a gubici dionica na europskim burzama smanjili su se uslijed popuštanja strahova da se Njemačka i Francuska neće moći dogovoriti o planu rješavanja krize.

"Puno je 'ako' i 'ali' u tom dokumentu, ali barem se bliže nekakvom konsenzusu. Euro je skočio a s njime i cijene nafte", rekao je jedan trgovac.

Na londonskom tržištu cijene je poduprla i tijesna opskrba zbog problema s proizvodnjom u Sjevernom moru.

"Značajan doprinos cijenama pruža i izostanak određenih pošiljki, što se očekuje i sljedećeg mjeseca", rekao je trgovac.

"Proizvodnja u Sjevernom moru prolazi kroz neku vrstu prilagodbe, britanska ulaganja su se bitno smanjila u posljednjih nekoliko godina. To je imalo učinka", komentirao je.

Cijene nafte na američkom tržištu poduprla je objava američke vlade o stanju zaliha. U prošlom su tjednu zalihe nafte i derivata oštro pale u najvećem svjetskom potrošaču budući da se uvoz smanjio na najnižu razinu u zadnjih 10 mjeseci, a rafinerije smanjile proizvodnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 108,65 dolara, što znači da je bila 71 cent viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙