FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne nadomak 105 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 7. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na londonskom tržištu ispod razine od 105 dolara za barel nakon snažnog skoka dan ranije, kada su ulagače ohrabrile najave injekcija likvidnosti središnjih banaka u eurozoni i Velikoj Britaniji.

Barel sirove nafte za isporuke u studenom pojeftinio je na londonskom tržištu 1,10 dolara, na 104,63 dolara. U četvrtak je njegova cijena porasla gotovo tri dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je 73 centa, na 81,86 dolara. Prethodnog dana poskočila je 2,91 dolar.

Trgovce je u Londonu iznenadila je visoka razina cijena u vrijeme zatvaranja američkih tržišta u četvrtak pa zaključuju da je korekcija u petak rezultat dobitonosnih prodaja na europskim tržištima.

U četvrtak su Europska središnja banka i britanska središnja Bank of England najavile mjere jačanja likvidnosti u financijskom sustavu, prigušujući zabrinutost u vezi sa stanjem u europskom gospodarstvu a time i potražnjom za gorivom i energijom.

Nadu je ulio i signal europskih čelnika da bi mogli koordinirano dokapitalizirati banke u regiji.

"Svjedočimo konsolidaciji nakon jučerašnjeg snažnog skoka cijena, koji su uzrokovali vanjski čimbenici poput nade u oživljavane europskog bankovnog sustava, odluka ECB-a i Bank of England i rast na burzama dionica", rekao je Carsten Fritsch, analitičar Commerzbanka iz Frankfurta.

Raspoloženje je u petak donekle pokvarila vijest da je kreditna agencija Moody's snizila rejting britanskih banaka Lloyds i Royal Bank of Scotland.

Trgovci i ulagači sada nestrpljivo očekuju najnovije izvješće američke vlade o zaposlenosti u SAD-u u rujnu, koje će biti objavljeno tijekom dana.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 101,63 dolara, što znači da je bila 1,73 dolara viša nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙