FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte ohrabrene kineskim podacima i optimizmom u vezi s EU-om

Autor: mkuz
LONDON, 24. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na londonskom tržištu iznad razine od 110 dolara za barel nakon objave ohrabrujućih podataka iz kineskoj proizvodnji a dodatnu potporu pružio im je i optimizam u vezi s raspletom dužničke krize u Europskoj uniji.

Cijena barela sirove nafte u Londonu porasla je 50 centi, na 110,06 dolara, nakon što je tijekom jutra dosegla najvišu razinu od 110,94 dolara. Cijene na tom tržištu u ovoj su godini porasle oko 16 posto i na dobrom su putu da zabilježe rast treću godinu zaredom.

U istom je plusu, od 50 centi, bila i cijena barela na američkom tržištu, te se barel prodavao po 87,90 dolara.

Kineski ogromni proizvodni sektor oporavio se u listopadu, pokazao je u pondjeljak indeks menadžera nabave koji izrađuje banka HSBC, zabilježivši rast nakon tri mjeseca pada. Time je naglašena otpornost drugog svjetskog gospodarstva i istaknutog potrošača energenata.

Prema HSBC-ovim podacima, indeks je u listopadu porastao na 51,1 bod, s rujanskih 49,9 bodova. Vrijednosti iznad 50 bodova pokazuju rast a one niže pad aktivnosti.

"Kineski indeks menadžera nabave nadmašio je očekivanja i mislim da je to jedan od glavnih razloga rasta cijena", rekao je Christophe Barret iz Credit Agricole. "Cijene osciliraju pa bi tijekom dana mogla još uslijediti i korekcija", napomenuo je.

Ulagače ohrabruju također znakovi da bi čelnici eurozone na summitu u srijedu mogli postići dogovor o održivom rješenju za dužničku krizu u eurozoni, iako i dalje postoje velike razlike u stajalištima o tome kolike bi gubitke morali prihvatiti privatni vlasnici grčkih državnih obveznica.

"Što se tiče Europske unije, još je uvijek prisutna velika neizvjesnost u pogledu rješenja dužničke krize u eurozoni i čekamo da sastanci iznjedre jasniji rezultat", upozorava Barret.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 108,31 dolara, što znači da je bila 34 centa niža nego dan ranije.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙