FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u pomoć bankama podigla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON, 5. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u srijedu, predvođene bankovnim sektorom, nakon što su europski ministri financija objavili da istražuju mogućnosti dokapitalizacije banaka u eurozoni kako bi spriječili prelijevanje dužničke krize.

Indeks londonske burze Ftse ojačao je 2,3 posto na 5.057 bodova, frankfurtski DAX za 3,9 posto na 5.419 bodova, a francuski CAC za 3,0 posto na 2.934 boda.

Tijekom noći Francuska i Belgija pritekle su u pomoć financijskoj grupi Dexia, značajno izloženoj grčkim državnim obveznicama. Ta je banka ujedno prvi europski zajmodavc kojeg se mora spašavati zbog dužničke krize.

Europski povjerenik za ekonomsku i monetarnu politiku Olli Rehn izjavio je u utorak za Financial Times da europski ministri financija koji su dosad odbijali zamisao o koordiniranoj dokapitalizaciji banaka, sada uviđaju da treba hitno nešto poduzeti.

Spašavanje Dexije pokazuje da su političari postali svjesni ozbiljnosti prijetnje, koja se ogledala i u Moody'sovom snižavanju kreditnog rejtinga Italije tijekom noći za tri razine. Ta promjena raspoloženja pomogla je u srijedu oporavku europskih dionica pa je i talijanski burzovni indeks ojačao 1,9 posto, usprkos sniženju talijanskog kreditnog rejtinga.

Bankovni sektor u prosjeku je dobio na vrijednosti 2,7 posto, pri čemu su Dexijine dionice porasle 5,1 posto. Prethodna četiri dana izgubile su više od trećine svoje vrijednosti.

Ojačale su i dionice Credit Agricolea, za 9,6 posto, BNP Paribasa, za 6,1 posto, i Deutsche Banka, za 7,4 posto.

Među istaknutim dobitnicima bile su i dionice cikličkih sektora, pa je Rio Tinto ojačao 5,5 a BMW 4,3 posto.

„Teško je opravdati današnje kupovine. Međutim, mislimo da previše ljudi čeka rasprodaje“, zaključila je Valerie Gastaldy iz tvrtke Day By Day.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je pak 0,9 posto na 8.382 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙