FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u rješavanje krize podigla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON, 27. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Dionice banaka i osiguravajućih kompanija podigle su u utorak uvis europske burzovne indekse, poduprte nadama da europski političari napokon zajedno sastavljaju plan za suzbijanje dužničke krize u eurozoni..

Londonski FTSE indeks porastao je 2,7 posto na 5.229 bodova, frankfurtski DAX za 4,1 posto na 5.562 bodova, dok je pariški CAC skočio za 4,2 posto na 2.980 bodova.

Cijene dionica crpile su u utorak potporu iz izjava dužnosnika Europske središnje banke da ne isključuju mogućnost sniženja ključnih kamatnih stopa. Signalizirali su također da bi ECB mogao ponovo bankama ponuditi 12-mjesečne neograničene zajmove.

"Ta vijest snažno podiže financijske dionice. Pritom se može raspravljati o tome hoće li krizni plan staviti cijelu regiju na čvrste noge", kazao je jedan trgovac.

"Europski čelnici će na kraju naći rješenje. Smatram da je neki oblik restrukturiranja grčkog duga neizbježan, nakon čega bi se pružila neograničena podrža drugim zemljama", ocjenjuje Eric Le Coz iz Carmignac Gestiona.

U tim okolnostima ojačao je financijski sektor, posebno dionice banaka izloženih grčkim obveznicama. Tako su francuski BNP Paribas i Societe Generale poskočili 10,0 odnosno 8,5 posto, a Credit Agricole za 8,0 posto. U plusu su bile i dionice Deutsche Banka i Commerzbanka, za 10,2 odnosno 7,1 posto.

Na dobitku je bio i osiguravajući sektor, pa je tako Allianz ojačao za 9,2 posto, a Axa za 9,6 posto.

Istodobno je skok cijena nafte i bakra podupro sektor baznih sirovina, pa je Antofagasta ojačala za 8,7 posto, Kazakhmys za 9,2 a British Petroleum 4,7 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei zaključio je trgovanje u plusu 2,8 posto, na 8.609 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙