FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezna trgovina dionicama na europskim burzama pred odluku Feda

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 21. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su smanjeni nakon jučerašnjeg skoka, uslijed oprezne trgovine dionicama pred današnji završetak dvodnevnog zasjedanja američke središnje banke.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,42 posto, na 5.341 bod, frankfurtski indeks DAX za jedan posto, na 5.515 bodova, a pariški CAC za 1,15 posto, na 2.949 bodova.

Američka središnja banka Fed će vjerojatno u svom obvezničkom portfelju, vrijednom 2.800 milijardi dolara, povećati udio obveznica s duljim rokom dospijeća i time potaknuti pad troškova dugoročnog zaduživanja.

Najizglednije mjere američke središnje banke bit će usmjerene pokretanju posustalog gospodarskog oporavka u SAD-u. Ipak, ulagači u dionice odlučili su se za veći oprez u očekivanju ishoda sastanka.

Uteg burzovnim indeksima od početka su godine zabrinutosti u vezi gospodarskog rasta i bojazni od širenja dužničke krize u eurozoni.

"Tržište očekuje da će Fed izaći s nekim novim planovima za poticanje gospodarstva. Ulagači će biti izuzetno razočarani ako Fed ne objavi plan restrukturiranja obvezničkog portfelja", kazao je Philippe Gijsels, čelnik odjela analize u BNP Paribas Fortis Global Marketsu. "Ako to ipak učini, reakcija tržišta mogla bi biti ograničena budući da je sve već uračunato u cijene".

Dionice automobilske industrije bile su među najvećim gubitnicima, s prosječnim padom cijena dionica u tom sektoru od dva posto, zbog zabrinutosti da će izazovno okruženje u globalnom gospodarstvu naštetiti potražnji za automobilimaa. Dionice PSA Peugeota oslabjele su 3,8 posto, a Volkswagenove za 2,5 posto.

S druge strane, na manjem dobitku bile su dionice tehnoloških kompanija, nakon objave snažnih podataka o prodaji softvera diva te industrije Oraclea.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je za 0,23 posto, na 8.741 bod.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙