FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u pomoć bankama podigla europske dionice

Autor: mpuk
LONDON, 26. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u ponedjeljak u oscilacijama bogatoj trgovini na burzama, predvođene financijskim sektorom čiji je oporavak potaknula nada da će vlade i Europska središnja banka poduzeti konkretne mjere kako bi suzbile dužničku krizu u regiji.

Londonski FTSE indeks porastao je 1,0 posto na 5.118 bodova, frankfurtski DAX za 3,4 posto na 5.373 boda, dok je pariški CAC skočio za 3,6 posto na 2.911 bodova.

"Europski čelnici uskoro bi mogli uputiti snažnije signale i poduzeti jasne mjere za rješavanje problema grčkog duga, a to bi moglo potaknulo oštar rasta europskih dionica", sažima raspoloženje na tržištima Christian Jimenez iz Diamant Bleu Gestiona.

"Europske dionice padale su jer se u njihove cijene uračunavao najnepovoljniji scenarij ali ljudi podcjenjuju mehanizme regije za rješavanje dužničke krize", dodao je.

Mediji su izvijestili da Europska unija razmišlja o tome da velikom financijskom injekcijom u kratkom roku riješi problem dužničke krize kako bi spriječila novu recesiju u svjetskom gospodarstvu. Razmišlja se o povećanju zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda financijskim instrumentima, uz pomoć Europske središnje banke, iako odluka o punom iznosu još nije donesena, ističe anonimni izvor blizak pregovorima.

Plan bi uključivao i dokapitalizaciju banaka, koja bi zahtijevala na desetke milijardi kako iz financijskih institucija koje same prikupljaju kapital tako po potrebi i iz njihovih matičnih zemalja, odnosno iz europskog kriznog fonda.

Takva su izvješća u ponedjeljak potaknula jačanje financijskog sektora, pri čemu su dionice francuskih banaka BNP Paribas i Credit Agricole porasle za 6,4 odnosno 4,6 posto. U plusu su bile i dionice Deutsche Banka i UniCredita, za 5,6 odnosno 4,9 posto.

Rast burzovnih indeksa na početku tjedna bio je ipak ograničen budući da su pojačane bojazni od usporavanja rasta svjetskog gospodarstva gurnule dionice rudarskih kompanija duboko u crveno. Tako su Xstrata i Rio Tinto izgubili na vrijednosti 2,2 i 1,4 posto, nakon što su cijene bakra u Londonu pale na najnižu razinu od srpnja 2010.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je za 2,2 posto na 8.374 boda.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙