FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice stabilizirale se uoči novih pregovora o Grčkoj

Autor: mpuk
LONDON, 28. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europska tržišta dionica stabilizirala su se u srijedu nakon što je Europska unija potvrdila da će se pregovarači ovog tjedna vratiti u Grčku kako bi razgovarali o isplati iduće tranše pomoći.

Londonski FTSE indeks oslabio je tako za blagih 0,1 posto na 5.287 bodova. Frankfurtski DAX bio je pak u plusu 0,6 posto i iznosio je 5.659 bodova dok je pariški CAC ostao gotovo nepromijenjen na 3.023 bodova.

Očekuje se da će Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka na kraju ipak odobriti isplatu nove tranše pomoći Grčkoj koji joj je potreban kako bi izbjegla bankrot. To je povećalo nade u rješavanje krize.

Izjave predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa u 'govoru o stanju nacije' u Europskom parlamentu o mogućem širem zajmodavnom mehanizmu za potporu grčkim bankama također su dale potporu tržištu.

Ti su politički faktori zakočili pad tržišta dionica u četvrtak, iako neizvjesnost oko dužničke krize još nije u potpunosti otklonjena.

Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel predložila ponovno razmatranje uvjeta planiranog paketa pomoći za Grčku vrijednog 109 milijardi eura, ovisno o rezultatima provjere inspektora, koji bi u četvrtak trebali početi pregovore o zahtjevima zajmodavaca za smanjivanje proračunskog manjka i povećanje poreza.

„Glavni pokretač tržišta dionica i dalje su izjave i potezi središnjih banaka i vlada. Ako su sposobni staviti na stranu svoje različitosti, napravit ćemo važan korak u smjeru normalizacije“, kazao je Philippe Gijsels iz tvrtke BNP Paribas Fortis Global Markets u Bruxellesu.

„Fokus tržišta ponovno će se okrenuti prema gospodarskim podacima i zaradama kompanija. Međutim, procesu oporavka trebat će još malo vremena“, dodao je.

U takvom su se okruženju tražile dionice defenzivnih sektora, poput onog farmaceutskog. Dionice Mercka, Beiersdorfa i Bayera ojačale su tako u rasponu od 1,0 do 1,7 posto.

Među najvećim su se pak gubitnicima izdvajale banke, koje su u prosjeku oslabile oko jedan posto. Pritom su Societe Generale, Credit Agricole, Deutsche Bank i Commoerzbank oslabile u rasponu od 1,0 do 2,8 posto.

Na gubitku je bio i sektor baznih sirovina, s obzirom na pad cijena bakra i nafte. Tako je Antofagasta oslabila 2,7 posto, BHP Billiton 2,1 a Rio Tinto 1,7 posto.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se hadge fond Man Group koji je izgubio na vrijednosti čak 19 posto nakon što je izvijestio da su klijenti povukli 2,6 milijardi dolara gotovine u tromjesečnom razdoblju do kraja rujna.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je za 0,1 posto na 8.615 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙