FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska tržišta oslabila, strah za rast nadjačao nadu u rješenje dužničke krize

Autor: mpuk
LONDON, 29. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice oslabile su u četvrtak nakon što je strah za gospodarski rast pritisnuo cikličke dionice, nadjačavši olakšanje zbog odobravanja novih ovlasti za europski krizni fond u njemačkom parlamentu.

U takvim okolnostima londonski FTSE oslabio je 0,7 posto na 5.179 bodova, frankfurtski DAX za 0,4 posto na 5.555 bodova, a pariški CAC 0,1 posto na 2.992 boda.

Njemački parlament podupro je u četvrtak većinom glasova proširene ovlasti europskog kriznog fonda (EFSF), što je potpirilo optimizam na tržištima.

Potom je ulagače uznemirio ishod aukcije talijanskih 10-godišnjih obveznica, na kojoj je ministarstvo bilo prisiljeno platiti najvišu kamatu od uspostave eurozone od 5,86 posto. Ponovo je na tržištima ojačao strah za gospodarski rast i zahtjevi za konkretnim rješenjem za dužničku krizu u eurozoni.

"Osim toga glasovanja (u njemačkom parlamentu), ništa se nije promijenilo, a mi čekamo sveobuhvatan odgovor političara eurozone", rekao je Lee Hardman, analitičar iz tvrtke BTM UFJ.

"Treba nam jasno poboljšanje u rješavanju dužničke krize u eurozoni. Treba nam nešto više od pukog ECB-ovog sniženja ključnih kamatnih stopa, europski političari moraju prihvatiti dobačenu im rukavicu", dodao je Arthur van Slooten.

Ishod glasanja u njemačkom parlamentu podigao je dionice banaka, posebno onih izloženih u Grčkoj, pa su BNP Paribas i Commerzbank bili u plusu 5,5 odnosno 5,3 posto.

Uteg su pak bile cikličke dionice, koje slabe pod pritiskom straha od usporavanja gospodarskog rasta. Tako su rudarski div Rio Tinto i britanska naftna kompanija British Petroleum oslabili 2,3 odnosno 2,4 posto.

Među gubitnicima izdvajao se i francuski proizvođač guma Michelin, u minusu 4,6 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je za 1,0 posto na 8.701 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙