FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Banke spustile europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON, 4. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi oslabili su u utorak jer ulagači strahuju od širenja dužničke krize u eurozoni na bankovni sektor, što bi dodatno pritisnulo ionako usporeno svjetsko gospodarstvo.

Indeks londonske burze Ftse oslabio je 2,8 posto na 4.934 boda, frankfurtski DAX za 3,5 posto na 5.189 bodova, a pariški CAC za 3,1 posto na 2.835 bodova.

Ministri financija eurozone razmišljaju o povećanju udjela privatnog sektora u financiranju pomoći Grčkoj. Takav bi potez mogao minirati novi program pomoći i ubrzati grčki bankrot.

Mogućnost da privatni sektor bude prisiljen na veće gubitke na grčkim državnim obveznicama od dogovorenih 21 posto dodatno je poljuljala ionako uzdrmani europski bankovni sektor koji je u prosjeku oslabio 4,2 posto.

Najveći gubitnik bila je francusko-belgijska grupa Dexia, među najizloženijima u Grčkoj, izgubivši na vrijednosti 13 posto.

"Svjedočimo da su se na piku ulagača našle banke. Dexia je najslabija", konstatirao je Justin Urquhart Stewart iz Seven Investment Managementa.

Veliki gubitnik bio je i Deutsche Bank koji je povrh izloženosti u Grčkoj snizio prognozu dobiti za cijelu godinu. Njegova je dionica oslabila 6,3 posto. Commerzbank bio je u minusu 5,9 posto, Societe Generale za 5,5 a Credit Agricole za 6,3 posto.

Strah od usporavanja gospodarskog rasta ponovo je pritisnuo automobilski sektor, pa je Renault oslabio za 6,9 posto, Daimler 6,8 posto, Volkswagen za 6,7 posto, a BMW za 6,5 posto.

Zbog pada cijena bakra oslabio je i rudarski sektor. Dionice Anglo Americana izgubile su na vrijednosti četiri posto.

Među pojedinačnim gubitnicima izdvajao se EADS koji je bio u minusu 6,7 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 1,1 posto na 8.456 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙