FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijesti iz Grčke pogodile europske dionice

Autor: mpuk
LONDON, 3. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Priznanjje Grčke da neće ispuniti ciljanu razinu proračunskog manjka ove i iduće godine pogodilo je u ponedjeljak europske dionice, s tim da su najgore bile pogođene dionice banaka.

Indeks Londonske burze Ftse oslabio je za 1,7 posto na 5.043 boda, frankfurtski DAX za 2,2 posto na 5.379 bodova, a pariški CAC za 2,2 posto na 2.917 bodova.

Grčki bankrot sve je bliži a ministri financija eurozone istodobno nastavljaju razgovore o sljedećim koracima za rješavanje dužničke krize.

„Tržištu jednostavno ponestaje strpljenja i povjerenja da će političari i središnji bankari moći u skorije vrijeme stati na kraj europskoj financijskoj krizi“, rekao je Markus Huber iz njemačke tvrtke ETX Capital.

"Zbog prevladavajuće vrlo visoke razine negativnosti i neizvjesnosti potrošači i kompanije postaju puno oprezniji u vezi potrošnje i širenja, što u konačnici može ne samo znatno sniziti rast u idućim tromjesečjima, već i gurnuti velika gospodarstva natrag u recesiju".

Na taj je problem dodatno ukazala činjenica da je trošak osiguranja naplate potraživanja po njemačkim obveznicama dosegnuo rekordnu razinu od 1,18 postotnih bodova.

"Nijemci će na kraju platiti za ostatak Europe, ako sve loše završi, a čini se da stvari idu upravo u tom smjeru“, rekao je trgovac iz Londona.

Dionice banaka u prosjeku su oslabile 2,8 posto. Bankovni sektor ukupno je u ovoj godini izgubio trećinu tržišne vrijednosti.

Najveći gubitnik bila je grupa Dexia, čije su dionice pale su 9,8 posto. Kreditna agencija Moody's objavila je da preispituje rejting francusko-belgijske financijske grupe radi mogućeg snižavanja budući da strahuje za njezinu likvidnost.

Ostali veliki gubitnici u bankovnom sektoru bili su i BNP Paribas, Societe Generale i Commerzbank, koji su oslabili između osam i pet posto.

Proizvođači vozila, koji spadaju u ciklične sektore, što znači da su u korelaciji s gospodarskim rastom, oslabili su četiri posto. Tako je BMW bio na gubitku 6,7 posto.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je za 1,8 posto na 8.545 bodova.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙