FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Strahovi u vezi gospodarskog rasta pogodili dionice na europskim burzama

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 9. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su se smanjili, predvođeni gubitnicima u bankovnom sektoru, zbog jačanja zabrinutosti da političari ne čine dovoljno da se potakne posustali oporavak i gospodarski rast.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,74 posto, na 5.300 bodova, dok su na gubitku oko jedan posto bili frankfurtski DAX i pariški CAC. Indeks DAX spustio se na 5.353 boda a pariški CAC na 3.054 boda.

Čelnik američke središnje banke Ben Bernanke u četvrtak nije nagovijestio nove pakete mjera, što je pojačalo zabrinutost ulagača da bi najveća gospodarstva mogla zadesiti recesija.

Mnogi sektori našli su se pod pritiskom, a poglavito bankovni i automobilski.

Ekonomisti u Societe Generaleu pišu u bilješci da bi paket mjera za poticanje zapošljavanja koji je u četvrtak predstavio američki predsjednik Barack Obama, težak 447 milijardi dolara, mogao poduprijeti rast američkog BDP-a.

"Ako se čudo dogodi i ako paket 'prođe', stopa rasta BDP-a povećala bi se za 1,6 postotnih bodova. Drugim riječima, rast američkog BDP-a premašio bi tri posto", stoji u bilješci.

Od gubitnika u europskom bankovnom sektoru, u kojem su dionice u prosjeku bile na gubitku od 2,3 posto, izrazitije su oslabjele dionice francuskih banaka Societe Generale, za 6,8 posto, i Credit Agricole, za 5,2 posto. Dionice talijanskog Unicredita bile su na gubitku 4,1 posto.

Ulagači su smanjili izloženost rizičnoj imovini poput dionica zbog eskalacije dužničke krize u eurozoni i slabih podataka iz važnijih svjetskih gospodarstava koji su potaknuli bojazni da bi ona mogla ponovno završiti u recesiji.

Među najvećim gubitnicima u automobilskom sektoru nalazio se Porsche, s padom cijene dionica od čak 8,9 posto nakon što mu je Volkswagen najavio odgodu spajanja za nakon 2011. Dionice VW-a oslabjele su 0,6 posto.

Ulagači će danas pomno pratiti sastanak ministara financija G7 koji danas započinje u Francuskoj. Na dnevom redu bit će, između ostalog, o posustali globalni oporavak i dužnička kriza u eurozoni.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,63 posto, na 8.737 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙