FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 3. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati:

ZAGREB - U najvećem marijanskom svetištu Mariji Bistrici održava se danas 19. hodočašće Hrvatske vojske i policije u svetištu majke Božje Bistričke, a svetu misu u otvorenoj crkvi svetišta posvećenog blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić poručivši nazočnima: "Budimo dostojni potomci slavnih predaka!" "Mi ne smijemo postati izrodi, izdajice onih koji su za tu grudu i te vrednote umirali i živote dali. Bez obzira u kojim strukturama, uz dužno poštovanje, ne smijemo postati izrodi nego dostojni potomci slavnih predaka koji su spremni ne biti kukavice, nego heroji vjere, ljudskosti, istine i poštenja!", poručio je kardinal Puljić. Hodočašću, održanom u organizaciji Vojnog ordinarijata, nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednica vlade Jadranka Kosor, ministar obrane Davor Božinović, ministar gospodarstva rada i poduzetništva Đuro Popijač, zamjenik ministra unutarnjih poslova Ivica Buconjić i izaslanik predsjednika Republike načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general pukovnik Drago Lovrić.

MARIJA BISTRICA - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas kako ju je, ako je ranije znao nešto o optužnicama iz Srbije, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac trebao obavijestiti o njima. "Ne znam ja otkud sve te informacije gospodinu Pupovcu. Kao što znate, potpredsjednik njegove stranke sjedi u Vladi RH, pa ako je znao, ako je imao informacije, gospodin Pupovac ili gospodin Uzelac, o tim optužnicama, bio bi red da su i mene obavijestili", rekla je premijerka ocijenivši da se radi o skupljanju političkih poena. Pupovac je jučer rekao kako su o optužnicama iz Srbije protiv 40-ak hrvatskih državljana, među kojima je i Vladimir Šeks, znatno prije razgovarali hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i srbijanska ministrica pravde Snežana Malović, te kako mu nije jasno zašto prije nisu izašle u javnost i zašto se "Sabor pretvorio u sredstvo za tu priču". „U politici ne treba ništa čuditi, pogotovo što je sad vrijeme kad se gospodin Pupovac bori za glasove srpske nacionalne manjine", rekla je premijerka komentirajući na traženje novinara Pupovčevu izjavu da je njegov SDSS bliži SDP-u. Izjavu jednog od čelnika Kukuriku kolaicije, predsjednika HNS-a Radimira Čačića, koji je u subotu u Splitu vladajuću garnituru nazvao jadnom, komentirala je rekavši kako očito imaju različita mjerila o tome što je jadno, a što nije. "Evo gospodin Čačić, koji želi biti glavni vozač Kukuriku vozila; koje on sretne na cesti, to je poznato, to su jadni ljudi, i radnici kojima ne isplaćuju plaće u svojim poduzećima", rekla je i dodala kako bi svi bili jadni "kada bi on zasjeo kao glavni vozač u Kukuriku vozilu koje bi Hrvatsku, kako oni govore, vozilo u budućnost, a uz njega suvozač Milanović".

KASTAV - Čelnici Kukuriku koalicije, predsjednik SDP-a Zoran Milanović, predsjednica Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a u Hrvatskom saboru Vesna Pusić, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja posjetili su jučer Kastav i nazočili tradicionalnoj manifestaciji Bela nedeja. Milanović je kazao kako je njihov program otvoren te da dijalog s biračima traje stalno, "ako želite imati pravu demokraciju, a ako želite imati fiktivnu demokraciju, onda lupite pečat i stvar je gotova". Rekao je da su putem Interneta dobili nekoliko tisuća pitanja, da su na sva odgovorili i da će i dalje odgovarati. Rekao da su na Beloj nedeji svake godine te da će i dalje posjećivati takve manifestacije, ali da će se, ako im građani daju povjerenje, u što vjeruju, morati baviti i ozbiljnim poslom. „Politiku ipak ne možemo svesti samo na lutanje Hrvatskom, na paradu i na pokazivanje, to nije politika, politika je rad, katkada i samozatajan dosadni rad“, rekao je Milanović. Vesna Pusić je rekla da je cijela kampanja prezentacije programa po Hrvatskoj u stvari skupljanje sugestija i otvaranje prostora za komunikaciju. „Vrlo su ozbiljna očekivanja, ne previše euforije“, kazala je. Ivan Jakovčić je ocijenio da su sada „dobre vibracije i dobri kontakti s građanima“ te da misle da su na pravom putu i da rezultat ne može izostati.

ZAGREB - Problem Hrvatske je što trenutna vlast ne govori istinu kako bi ostala na vlasti, a oporba također ne govori istinu kako bi došla na vlast, izjavio je danas, kako je priopćio HSLS na početku svoje izborne kampanje u prvoj izbornoj jedinci Velimir Srića. "Mi se ne bojimo govoriti istinu jer imamo viziju, konkretne programe i ljude koji to mogu realizirati", istaknuo je Srića dodavši kako je poruka HSLS-a da Hrvatska treba novi put, koji je oduvijek žut. Srića smatra kako je Hrvatska pred povijesnim izborima. "Godine 1990. izabrali smo nezavisnost., 2001. demokraciju, a danas možemo izabrati preokret, istaknuo je dodavši kako su Hrvatsku 20 godina plavi i crveni razvlačili desno i lijevo.

KASTAV - Predjednik Primorsko-goranskoga saveza (PGS) Darijo Vasilić najavio je u Kastvu skoro formaliziranje suradnje i formiranje zajedničke izborne liste PGS-a i Bloka Umirovljenici zajedno na čelu s nositeljem Ljubom Jurčićem.“ Politički tajnik PGS-a Nikola Ivaniš rekao je da će PGS nakon izbora bezuvjetno poduprijeti koaliciju i vladu lijevoga centra jer je, kako je kazao, došlo vrijeme za bezuvjetni odlazak HDZ-a. Na novinarski upit, Ivaniš je odbacio mogućnost da je Blok Umirovljenici zajedno po nadzorom HDZ-a, dodavši kako je jedini umirovljenik koji je pouzdano bio HDZ-ov Silvano Hrelja.

ZAGREB - Služba za nabavu Ujedinjenih naroda (UN) pozvala je hrvatske proizvođače hrane životinjskog porijekla da se uključe u mogućnosti isporuke njihovih proizvoda za potrebe mirovnih misija UN-a, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH). Također, iz UN-a su i putem vojnog savjetnika Republike Hrvatske u Stalnoj misiji RH pri UN-u dostavili informaciju o standardima koje hrana treba ispunjavati kako bi se njom mogle opskrbljivati mirovne misije UN-a diljem svijeta. Istodobno su i uputili poziv svim proizvođačima hrane da do 20. listopada 2011. dostave svoje mišljenje, prijedloge ili komentare na nove standarde za hranu koje je UN objavio.

ZAGREB - Akademski slikar Ivan Fanuko preminuo je u Zagrebu, a njegov posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 5. listopada u 15 sati na zagrebačkome groblju Mirogoju, izvijestila je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Ivan Fanuko rođen je 1933. u Krku, gdje je pohađao gimnaziju, a u Zagrebu je završio je Školu primijenjene umjetnosti, potom 1959. i Akademiju likovnih umjetnosti, u klasi profesora Marina Tartaglie. Od završetka akademije živio je i radio kao profesionalni umjetnik u Zagrebu, često je boravio u Omišju na Krku, a u Vrbovcu je imao svoj atelijer, pa su i njegovi glavni slikarski motivi - mrtve prirode, vedute i krajolici ponajviše bili oni s Krka i iz Vrbovca ili su bili reminiscencije na ta mjesta, stoji u priopćenju članice ULUPUH-a Višnje Slavice Gabout. Navodi se da su Fanukovi samostalni istupi bili malobrojni, jer je on, po ugledu na svoga profesora, uvijek imao potrebu da brusi, dorađuje i cizelira svoje radove, pa je za života održao razmjerno mali broj samostalnih izložbi, ali da to ne znači da je on bio stvaralački neaktivan već naprotiv - za njega se govorilo da je "čovjek s tisuću talenata i stotinu zanata i hobija". Aktivno se bavio i fotografijom, grafičkim dizajnom, ilustracijom i opremom knjiga, restauracijom umjetnina, restaurirao je oltar crkve Sv.Vida u Vrbovcu, te freske na otočiću Košljunu. Bavio se i pantomimom, pjesništvom, pisanjem tekstova i režijom kazališnih komada u svojstvu aktivista Saveza osoba oštećena sluha, te suosnivača i voditelja amaterskoga kazališta Trupe zagrebačkih pantomimičara i Studija za pantomimu.

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu (ZV) sinoć je završio sajam mode Fashion.hr Industrija koji je okupio ukupno 119 izlagača iz Hrvatske i regije. Riječ je o drugom izdanju tog sajma na kojem su se predstavili domaći i regionalni modni dizajneri udruženi s tvornicama tekstilne, kožarske i obućarske te industrije satova. Sajam se održao pod pokroviteljstvom trgovačke kuće "dm", a u tri sajamska dana, od 30. rujna do 2. listopada, 90 izlagača iz Hrvatske i 29 iz regije su posjetiteljima predstavili svoje modne kolekcije, uz bogat popratni edukativni i zabavni program.

ZAGREB - Županijski centar 112 iz Zadra obavijestio je jučer znanstvenu udrugu Plavi svijet da je prijepodne viđen kit sa zapadne strane paškog mosta u blizini uvale Vlašići na Pagu, koji je plivao oko 500 metara od obale pa ta udruga moli građane da im dojave svoja opažanja jer pojavljivanje kitova u blizini obale može imati po kitove kobne posljedice, jer se oni zbog uznemiravanja i/ili gubitka orijentacije mogu i nasukati. Kako se navodi u priopćenju udruge "Plavi svijet", kit je viđen jutros oko 10,30 sati, a udruga je nakon dojave kontaktirala opažatelje koji su oko 11,15 još promatrali kita koji se na površini pojavljivao svakih desetak minuta i plivao u smjeru mosta.

VARAŽDIN - 16. Međunarodna izložba cvijeća na kojoj su posjetitelji u protekla četiri dana imali prilike vidjeti cvjetne kompozicije, instalacije i aranžmane 50-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Italije zatvorena je sinoć u Varaždinu. Izložba je, kao popratni program Varaždinskih baroknih večeri, bila postavljena u Starom gradu i oko njega. Tema joj je ponovno bila „Barok-glazba-cvijeće“, dok joj je podtema ove godine bila „Replike varaždinskih motiva“. U sklopu izložbe održana je stručna prezentacija aranžiranja na temu Grobna floristika, kao i 5. međunarodno natjecanje učenika poljoprivrednih i vrtlarskih škola. Natjecanje je i ove godine organizirala Srednja škola "Arboretum Opeka", a na njemu je sudjelovalo 18-ero učenika iz šest hrvatskih i tri slovenske škole, koji su se natjecali u ukrašavanju bicikla cvijećem.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙