FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 30. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatska do 12,30 sati.

ZAGREB - Saborski klubovi podržali su danas prijedlog izmjena Zakona o porezu na dohodak, kojim se poslodavcima želi omogućiti da svojim radnicima odobravaju kredite po povoljnijim kamatnim stopama. Zakonske izmjene predviđaju da poslodavci mogu svojim radnicima, odnosno osobama koje ostvaruju primitke od nesamostalnog rada, odobravati kredite po povoljnijim kamatnim stopama, a da se isto ne smatra oporezivim primitkom primatelja kredita. Zakonom se predlaže smanjenje donje granice kamate za jedan postotni bod, odnosno s četiri posto na tri posto.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o konačnom prijedlogu Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, koji bi, među ostalim, trebao doprinijeti zaštiti ljudskog zdravlja od štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja i prejakog svjetla s javnih površina, ali i sigurnosti u cestovnom prometu. Osim na zaštitu okoliša, zakon bi trebao utjecati i na učinkovito planiranje potrošnje električne energije, istaknuo je državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski. U odnosu na prvo čitanje, prihvaćene su mnoge zastupničke primjedbe, napomenuo je Ružinski, dodajući kako je u tom smislu i maknuta obveza da se u roku od pet godina moraju promijeniti rasvjetna tijela koja nisu u skladu s odredbama zakona.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je potvrdio odluke Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) kojima je bivšem premijeru Ivi Sanaderu skinut zastupnički imunitet, što je tražio USKOK kako bi protiv Sanadera mogao pokrenuti kaznene postupke u slučajevima Hypo banke i Ina-MOL. Budući da je MIP te odluke donio u vrijeme dok Sabor nije zasjedao, zastupnici su ih danas formalno potvrdili na plenarnoj sjednici.

DUBROVNI - U organizaciji Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije u Dubrovniku je danas počelo obilježavanja 20. godišnjice srbocrnogorskog napada na taj grad. Ispod glavnoga križa na dubrovačkome groblju Boninovu jutros su položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule u Domovinskom ratu i obrani Dubrovnika. Nakon toga Stradunom su u mimohodu prošli učenici i djeca iz dječjeg vrtića u Župi Dubrovačkoj, a u Kazalištu Marina Držića upriličen je prigodni program u kojem je sudjelovalo 300 učenika dubrovačkih osnovnih škola. U podne ispred spomen-obilježja na Srđu predvodio je misu dubrovački biskup Mate Uzinić. JNA je predvodeći srpske i crnogorske dragovoljce i plaćenike 1. listopada 1991. u šest sati počela napad na dubrovačko područje.

SPLIT - Nekoliko desetaka ljudi danas je mirnom šetnjom od splitskoga HNK duž Marmontove ulice i Rivom do lučice Matejuške prosvjedovalo zbog prekomjernog lova srdela, upozoravajući kako prijeti opasnost od nestanka te riblje vrste u hrvatskom teritorijalnom moru. Prosvjed je organizirao splitski ogranak HSP-a dr. Ante Starčevića, a pridružili su se i predstavnici profesionalne ribarske udruge "Naše more" iz Kaštel Kambelovca.

ZAGREB - Manifestacija "Dani vjenčanja 2011." danas na Zagrebačkom velesajmu (ZV) otvara svoja vrata mladencima i svim zainteresiranim posjetiteljima, a u tri dana, do 2. listopada, popratit će je mnogobrojne priredbe. Na osmim "Danima vjenčanja" bit će održane modne revije vjenčanica i muških odijela, s preko 150 izlagača, nagradne igre s bogatim nagradnim fondom te tradicionalni projekti "Budi mladenka" i "Naj par". Posebno iznenađenje bit će večerašnja Humanitarna gala modna revija na kojoj će se, uz glazbeno-zabavni program, u La Perlinim kreacijama i vjenčanicama slavne Vere Wang pistom prošetati poznata imena iz hrvatskoga medijskoga, manekenskog i estradnog života.

OSIJEK - Nestala 27-godišnja Anica Ferić iz Novih Perkovaca sinoć je pronađena mrtva u bunaru blizu tog mjesta, a kako se doznaje u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj nema tragova nasilne smrti. Tijelo su sinoć oko 21 sat u bunaru u blizini Novih Perkovaca pronašli policajci koji su pretraživali teren. Po nalogu Državnog odvjetništva u KBC Osijek obavit će se obdukcija. Djevojka je nestala 25. rujna, a zadnji je put viđena u blizini trgovine u Novim Perkovcima. Obitelj je nestanak prijavila dva dana kasnije kada je i započela policijska potragu.

ZAGREB - Diljem Hrvatske u Dječjem tjednu, od 3. do 9. listopada, održavat će se mnoge aktivnosti s djecom i za djecu i prilika je da se pozornost javnosti usmjeri na prava i potrebe djece te da se nastoji poboljšati njihov položaj u društvu, poručila je tim povodom pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić. Dječji tjedan i ove je godine prilika da se pozornost javnosti usmjeri na prava i potrebe djece te da se nastoji poboljšati njihov položaj u društvu. Poziv je to svim odraslima da preispitaju jesu li doista učinili sve što su mogli kako bi se ostvarila prava djece na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svojih potencijala. To nam je i poticaj da se svi zajedno više potrudimo kako bi se taj cilj ostvario, naglašava se u poruci.

ŠIBENIK - Branko Baica, odvjetnik Dragana Paravinje osumnjičena za ubojstvo maloljetne Antonie Bilić, najavio je kako će uložiti prigovor na zahtjev istražnog suca šibenskoga Županijskog suda o provođenju psihijatrijskog vještačenja nad Paravinjom. Baica je izjavio kako se vještačenje ne može provesti bez pristanka Paravinje, odnosno kako ono neće imati učinka budući da njegov klijent nema namjeru odgovarati na pitanja psihijatra. Istražni sudac naložio je vještačenje koje se trebalo provesti na Odjelu psihijatrije šibenske Opće bolnice.

ZADAR - Policija je završila kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca sa zadarskog i splitskog područja, koje se sumnjiči da su, po ranijem dogovoru, od početka godine, u svrhu preprodaje, nabavili veći broj vojnoga automatskog naoružanja, izvijestila je jutros zadarska Policijska uprava. Policijski su službenici, u svibnju 2011., od jednog muškarca oduzeli pet automatskih pušaka namijenjenih preprodaji, a u srpnju su pronađene i od drugih suučesnika oduzete još dvije automatske puške te jedna u rujnu. Ilegalno naoružanje je oduzeto, a protiv njih su podnesene kaznene prijave zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih tvari.

VALPOVO - Policija je u podrumskim prostorijama obiteljske kuće u Belišću sinoć otkrila laboratorij za proizvodnju marihuane te je privela osumnjičenoga 36-godišnjega Belišćanina. U podrumu policija je pronašla više stabljika marihune, indijske konoplje, te četiri staklenke u kojima je bilo oko 200 grama marihuane i plastičnu vrećicu u kojoj je bilo 119 grama marihuane. Riječ je o genetski modificiranoj drogi "skunku" koja sadržava visoki postotak THC materije, a takav način uzgoja marihuane naziva se "indoor", priopćila je policija.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙