FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 10. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je izjavio kako je pobačaj pitanje savijesti te da nitko ne tjera vjernike da idu na pobačaj. Hrvatski predsjednik to je rekao na upit novinara, nakon susreta sa skupinom građana, komentirajući poziv vojnog biskupa Juraja Jezerinca vjernicima da ne poštuju zakon koji odobrava pobačaj. "To je u prvom redu pitanje savjesti i nitko nikoga ne tjera na pobačaj. Svatko odlučuje sam i žena ima pravo izbora", poručio je Josipović. Kad kažemo da hrvatsko zakonodavstvo odobrava pobačaj to ne znači da ga i preporuča kao nešto što je dobro, rekao je predsjednik Josipović, dodajući kako znamo da to nije dobro, ali žena ima pravo odabira.

UDBINA - Nadbiskup zagrebački i metropolit kardinal Josip Bozanić posvetio je danas oltar Crkve hrvatskih mučenika na Udbini čime je završen veliki projekt izgradnje te crkve koji počeo prije šest godina. U propovijedi kardinal Josip Bozanić rekao je kako je odlukom Hrvatske biskupske konferencije određeno da će ubuduće glavno slavlje u Crkvi hrvatskih mučenika biti na posljednju subotu mjeseca kolovoza, kao spomen na žrtve daleke prošlosti i na žrtve nedavne prošlosti. "Zbog toga će se odsada na nacionalnoj razini, u skladu s poticajima Europskog parlamenta, obilježavati Dan crkvenog spomena na žrtve totalitarnih režima upravo ovdje na Udbini", rekao je Bozanić, čestivaši gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću što nas je, kako je rekao, danas okupio na Krbavi te na ovom djelu od nacionalnog značenja. Po riječima kardinala Crkva hrvatskih mučenika mjesto je gdje Kristov križ i vjera u uskrsnuće lome mržnju, čuvajući spomen i moleći za snagu opraštanja. "Ali, što znači opraštanje, ako se ne dopušta niti govor o zlodjelima, a kamoli spremnost na traženje oproštenja? Kako ići u susret budućnosti i preobražavati je kad zamućena prošlost navlači mutne zastore na sadašnjost", upitao je u propovijedi. "Crkva, poštujući razne povijesne okolnosti, jasno vidi snagu zla u svim totalitarističkim režimima dvadesetoga vijeka; i u fašizmu, i u nacizmu, i u komunizmu. Zlo u sva ta tri oblika snažno se obrušilo upravo na kršćane i na Katoličku crkvu", rekao je kardinal, dodavši da svatko tko želi dobro svomu narodu, to ne može ostaviti po strani, bez stava i bez institucionalnoga i osobnoga suočavanja s istinom.

UDBINA - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, supredsjedatelj Glavnog odbora gradnje Crkve hrvatskih mučenika, izjavio je danas na Udbini da podržava odluku da se Dan hrvatskih mučenika na Udbini slavi posljednje subote kolovoza. "Mi smo antifašistički narod, jer smo se borili protiv totalitarnog nacizma, ali ne da bismo izgradili nov totalitarni sistem, nego da bismo živjeli u slobodi i demokraciji", rekao je Bebić, govoreći na proslavi. Dodao je da se moramo sjetiti svih nevinih žrtava pogubljenih na osnovi ideoloških razlika. Govoreći o tome da je hrvatski narod kroz povijest bitno doprinio obrani kršćanstva i toga našega današnjega civilizacijskog kruga, Bebić je rekao da su se Hrvati kroz povijest prečesto borili za druge, a da je sada došlo vrijeme da gradimo prvenstveno svoj dom i svoju domovinu. U tim nastojanjima svi hrvatski mučenici predstavljaju zalog naše slobode i naše budućnosti, dodao je.

RIJEKA - Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Zoran Milanović danas je na izvještajno-tematskoj konvenciji županijskog SDP-a Primorsko-goranske županije izjavio da neće pristati na podjele, na crvenu te neku drugu, valjda crnu ili plavu Hrvatsku. "Najgora je politika koja podilazi i manipulira strahovima", rekao je dodavši da ako budemo dijelili ljude, manipulirali njihovim predrasudama i strahovima nećemo postati uspješno društvo. SDP-ov program će biti razgovor s građanima, izjavio je, dometnuvši kako njihov program nije čarobni štapić, eliksir vječne mladosti i vječnog života, jer tko god nudi takav program je varalica. "Hrvatskoj je dosta varalica i prevaranata. Treba reći ljudima istinu iako je ona često neugodna i boli", izjavio je predsjednik SDP-a. Milanović je u izjavama novinarima, prije početka konvencije, rekao da njihov predizborni program još nije objavljen, a da je ono što je objavljeno u medijima izmišljeno.

VARAŽDIN - Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor danas je u Varaždinu rekao da je program te stranke jedini program za izlazak iz gospodarske krize, a ono što nude lijeva i desna koalicija, ocijenio je demagogijom. Na zamolbu novinara da komentira gospodarske programe ostalih stranaka, predsjednik HSLS-a je ocijenio da je program SDP "katastrofa, kao da ga je pisala Milka Planinc". Glede HDZ-ova programa rekao je da već osam godina provodi svoj program kojeg mi dobro znamo, pa ni ne trebaju izaći sa svojim programom. Kosor je bio na skupu na kojem su HSLS i Zagorska demokratska stranka objavile početak izborne kampanje za 3. izbornu jedinicu i početak kampanje za prijevremene izbore za gradonačelnika Varaždina i njegova dva zamjenika. Po Kosorovim riječima HSLS je jedina stranka koja u ovom trenutku ima drugačiji gospodarski program u Hrvatskoj.

KALI - Pripadnici Odreda naoružanih brodova "Kali" danas su u Kalima na otoku Ugljanu obilježili 20. obljetnicu osnutka te postrojbe. Riječ je o prvoj hrvatskoj pomorskoj ratnoj postrojbi osnovanoj na današnji dan 1991. Kroz prostrojbu je prošao 71 branitelj, a sačinjavali su je uglavnom ribari iz Kalija i okolnih otočnih mjesta. Najprije je u Kalima svečano postrojena postrojba nakon čega su pripadnici odreda naoružanih brodova otplovili prema mjestu Dragove na Dugom otoku. U tijeku plovidbe na pola puta između Ugljana i Dugog otoka bacili su vijenac u more za sve poginule mornare i pomorce.

U sklopu obilježavanja postrojbe predstavljena je knjiga "Povjesnica odreda naoružanih brodava Kali kao prilog stvaranja Hrvatske ratne mornarice" koje su autori zapovjednici Zdenko Vidov i Slobodan Gauta.

(Hina) xmc xmc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙