FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 28. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednica vlade Jadranka Kosor danas je, na kraju saborskog aktualnog prijepodneva, izrazila žaljenje što je njezin i mandat njezine vlade bio obilježen podmetanjima i mržnjom od strane oporbe, jer bi, kazala je, lakše bilo da se oko nekih bitnih pitanja radilo zajedno. "Bili smo uporni i znali kako doći do cilja, bez obzira na objede i ponižavanja. Moj mandat i mandat kolega u vladi svakodnevno je bio prožet mržnjom od strane oporbe, a mogli smo zajedno, bez uvreda, ponižavanja i izricanja laži", poručila je premijerka.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko upozorio je danas u Sabor na nedostatak političke volje i konsenzusa oko istraga vezanih za komunističke zločine. Na pitanje HDZ-ovca Ivana Bagarića dokle se stiglo sa tim istragama, Karamarko je kazao da je istrage započela upravo aktualna vlada, a učinjeno je 1300 obavijesnih razgovora, no dodao je i da "to sve ne može jedna stranka sama". "Do ove vlade vladala je neosjetljivost za rješavanje tih pitanja", ocijenio je Karamarko.

ZAGREB - Nikada nije bilo moguće da političke stranke imaju račune u inozemstvu, izjavio je danas ministar uprave Davorin Mlakar, odgovorivši na pitanje HDZ-ovog zastupnika Ante Kulušića kako tumači navode predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička da je 90-ih godina SDP imao tajni račun u Grazu. "Ne, nikada nije bilo moguće da politička stranka u Hrvatskoj ima račune u inozemstvu", odgovorio je Mlakar u Hrvatskom saboru, ističući da se takvi računi nisu dopuštali ni tada ni danas, prije svega jer ne potpadaju pod kontrolu ni državne revizije ni parlamenta. "SDP je 1995. proveo transakciju prodajom nekretnine koje je bio vlasnik kao sljednik bivšeg Saveza komunista Hrvatske, a sjeli su (novci) na račun u Grazu. To ni tada ni danas nije bilo moguće", rekao je Mlakar. Dodao je da je takvo stranačko poslovanje protivno i Zakonu o deviznom poslovanju, budući da je svaki pravni subjekt koji je želio otvarati inozemne račune za to trebao dobiti dozvolu HNB-a.

SPLIT - Državni tajnik za more Mario Babić najavio je izmjene i dopune zakona o sigurnosnoj zaštiti brodova i luka kako bi se brodarima omogućilo da angažiraju oružanu pratnju za vrijeme plovidbe kroz područja u kojima prijeti opasnost od piratskih napada. "Mi smo pripremili izmjene i dopune zakona o sigurnosnoj zaštiti brodova i luka kojima se daje mogućnost brodarima da ukrcaju oružanu pratnju za vrijeme dok brod plovi kroz područja gdje postoji opasnost od piratskih napada, a suglasnost za to izdavat će Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture", izjavio je danas za Radio Split u povodu Dana pomorstva, koji će sutra proslaviti u Zadru, državni tajnik Mario Babić.

ZAGREB - Predsjedništvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) upozorilo je na dugotrajne i, kako smatraju, u posljednje vrijeme sve češće napade na antifašizam i Narodnooslobodilačku borbu u Hrvatskoj bez koje ne bi bilo suvremene Republike Hrvatske, čime se revidira povijesna istina o antifašizmu te se nanosi šteta interesima Republike Hrvatske na njenom putu prema Europskoj uniji, priopćeno je danas iz SABA-e. Predsjedništvo SABA-e smatra da se ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko u izbornoj godini svojim izjavama priključio napadima na antifašističku borbu, njene sudionike i njenog vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita. Također, SABA smatra kako bi se Karamarkovim prijedlogom, da se umjesto izraza "antifašizam" u hrvatski Ustav unese izraz "antitotalitarizam", poništile ustavne izvorišne osnove, koje za "uspostavu temelja državne suverenosti" Republike Hrvatske utvrđuju odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske.

OSIJEK - Osječki HDZ optužio je na današnjoj konferenciji za novinare osječkoga gradonačelnika Krešimira Bubala da ga ne zanima smanjivanje nezaposlenosti koje bi se, po ocjeni HDZ-a, makar na određeno vrijeme moglo smanjiti uvođenjem javnih radova. Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Tugomir Kuduz rekao je kako je posebno u Osijeku i okolici izražena alegrija zbog peluda ambrozije te da su se trebali organizirati javni radovi za uništavanje toga korova. Vlada Republike Hrvatske za javne radove osigurava novac te grad ne bi stajalo ni lipe da je angažirao ljude koji bi to radili i za to dobili novac, dodao je.

ZAGREB - Studenti zagrebačkog Filozofskoga fakulteta održali su danas prosvjednu akciju pred fakultetom tražeći besplatno obrazovanje, odnosno, da javno školstvo financira država te da bude dostupno svima pod jednakim uvjetima. "Besplatno za brucoše nije besplatno obrazovanje", poručili su studenti na prosvjednoj akciji, napominjući da još, iako je kraj rujna, ne znaju po kojem će modelu plaćati studij i hoće li studenti po osobnim potrebama morati izdvojiti šest tisuća kuna za nastavak školovanja. Sigurno je, kažu, da će druga, kao i treća i četvrta godina plaćati, ali još ne znaju po kojem modelu. Studenti poručuju da su njihovi roditelji novac za školovanje već izdvojili preko poreza te da "ne namjeravaju biti pasivni promatrači Fuchsova modela besplatnog studiranja". Dekan Fakulteta Damir Boras izjavio je da se studenti mogu upisati, a tijekom druge ili treće godine studija vidjet će se kako će se ti troškovi namiriti. Prva godina, prema predviđenom sporazumu, neće plaćati školarinu, dok će se druga godina, prema sadašnjem stanju stvari, morati rješavati na drugi način. Napomenuo je da se o tome na današnjem Fakultetskom vijeću neće raspravljati, jer to još nije pripremljeno, a nije potpisan ni ugovor, prije kojega se ništa neće početi naplaćivati.

VUKOVAR - Proslava 20. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici 1991. godine branili Vukovar, protekla je bez jedinstvenoga državnog protokola, a postrojba je iskorištena za stranačke i predizborne potrebe, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru predsjednik Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Damir Jašarević. Istaknuo je kako najodgovorniju za "dostojno neobilježavanje" 20. obljetnice 204. vukovarske brigade smatra vlast koja želi brigadu iskristiti u predizbornoj kampanji, Ured predsjednika Republike koji daje lažna obećanja i predsjednike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, koji su, po njegovim riječima, "prešli u komercijalizaciju bitke za Vukovar, i to ih jedino zanima".

ZAGREB - Bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac danas je u ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora, a suoptuženi poduzetnik Svjetlan Stanić na godinu dana. Dvije godine ranije na prvom suđenju obojica su bili oslobođeni krivnje. Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac Gotovca je osudilo zbog primanja mita i pokušaja zlouporabe položaja, a Stanića zbog davanja mita i poticanja na te zlouporabe. Gotovac je u lipnju 2007. bio uhićen s još nekoliko bivših čelnika HFP-a u antikorupcijskoj akciji "maestro". U pritvoru je proveo 17 mjeseci, a pušten je u listopadu 2008. nakon odluke Vrhovnog suda. Stanić je tijekom istrage bio u bijegu, a predao se krajem listopada 2008., desetak dana prije početka prvog suđenja. Sud mu je tada odmah ukinuo pritvor uz jamčevinu od dva milijuna kuna.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙