FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 12. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

OSIJEK - Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić danas je pozvao na trenutnu ostavku hrvatske Vlade i premijerke Jadranke Kosor te na trenutno raspuštanje Hrvatskog sabora i raspisivanje parlamentarnih izbora. Na konferenciji za novinare u Osijeku, izjavio je kako su najnoviji novinski napisi o korištenju tzv. crnih fondova HDZ-a samo još jedna potvrda onoga na što HDSSB već godinama upozorava, a riječ je o korupciji i kriminalu, posebice u dijelu HDZ-a. Upravo takve manipulacije i crni fondovi, u što je upetljano čelništvo HDZ-a, bili su jedan od razloga što smo to nazvali zločinačkom organizacijom, ustvrdio je Šišljagić. Ocjenivši kako je sumnjivih transakcija bilo ne samo u HDZ-u, već i u SDP-u, spominjući pritom slučaj brodogradilišta "Viktor Lenac", Šišljagić je pozvao DORH i USKOK da ispitaju glavne tajnike tih stranaka Ivana Jarnjaka i Igora Dragovana, koji, kako drži, imaju puno toga reći o korupciji i kriminalu, unutar svojih stranaka.

VARAŽDIN - Na prijevremenim izborima za varaždinskoga gradonačelnika 16. listopada natjecat će se četiri kandidata - Miljenko Ernoić, Goran Habuš, Zlatko Horvat i Ladislav Ilčić. To je danas objavio na konferenciji za novinare u Varaždinu predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Alan Pretković. Izvijestio je da je do isteka roka za podnošenje kandidatura za varaždinskog gradonačelnika i dvaju njegovih zamjenika, do subote u ponoć, izborno povjerenstvo zaprimilo četiri kandidature te utvrdilo da su sve pravovaljane. Na temelju toga utvrdilo je i objavilo skupni popis pravovaljanih kandidatura, dodao je. Objavom skupna popisa pravovaljanih kandidatura u Varaždinu je počela i izborna promidžba koja će trajati do 14. listopada u ponoć.

ZAGREB - Predsjednica Savjeta za zaštitu okoliša SDP-a Mirela Holy i zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba Goran Kutlić danas su na konferenciji za novinare upozorili na, kako su rekli, "moguću spregu državne vlasti i beskrupuloznih ilegalnih eksploatatora šljunka u zagrebačkom naselju Ježdovec". "Ta lokacija područje je beskrupulozne krađe mineralne sirovine, nelegalnog odlaganja građevinskog i drugog otpada u iskopima šljunka i pijeska. S obzirom na to da se nalazi na vodonosnom području uzvodno od zagrebačkog vodocrpilišta Mala Mlaka, otvaranjem ovakvih ekoloških rana u vodonosniku ugrožavaju se strateški izvori vode te time zdravlje ljudi i životinja, ali i ekološka ravnoteža cijelog područja", istaknula je Holy. Ustvrdila je kako državna vlast već godinama pokazuje zabrinjavajuću nemoć u zaštiti strateških interesa i opasnu nesklonost kažnjavanju beskrupuloznih pljačkaša mineralnih sirovina i zločinaca protiv okoliša.

ZAGREB - Novi broj hrvatske književne revije "Marulić" 3/2011., koju od prošlog broja uređuje književnik i povjesničar Đuro Vidmarović, objavilo je Hrvatsko književno društvo sv. Jeronima iz Zagreba. "Nećemo književnost kršćanskoga nadahnuća stavljati u geto", izjavio je Vidmarović, dodavši kako će "Marulić" biti široka i otvorena revija za sve ono što se naziva transcendencijom. Istaknuo je kako je otvoren za takve teme bez obzira na konfesionalnu pripadnost, naravno, ukoliko doprinose bogatstvu, raznolikosti i uzdizanju hrvatske književnosti, morala i etike. Dodao je kako će prevođenjem nastojati uspostaviti most s književnošću kršćanskoga nadahnuća u drugim narodima i drugim kršćanskim konfesijama. U novom broju hrvatske književne revije "Marulić" objavljeni su prilozi iz poezije, proze, povijesti hrvatske književnosti, povijesti glazbenoga stvaralaštva, povijesti, arheologije, prilozi o svjedocima vremena, strane književnosti te književni prikazi, osvrti i prosudbe, a na kraju su polemike i reagiranja.

ZAGREB - Posade helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ-a i PZO) od 9. do 12. rujna hitnim medicinskim letovima transportnim helikopterom MI-171 VA i helikopterom MI-171 Sh prevezle su osam pacijenata, priopćilo je danas Ministarstvo obrane (MORH). Tako je 9. rujna, hitnim letovima s Hvara i iz Dubrovnika u KBC Split prevezeno dvoje pacijenata, te jedan pacijent iz Splita u KBC Dubrava, 10. rujna s Hvara i Brača prevezeno je dvoje pacijenata u KBC Split te jedna njemačka državljanka s otoka Raba u KBC Rijeka, a 11. rujna posade HRZ-a i PZO-a prevezle su jednog pacijenta s Korčule u KBC Split i jednog pacijenta s otoka Lošinja u KBC Rijeka. Hitni medicinski letovi provode se na zahtjev nadležnih institucija preko Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje, a od dobivanja poziva do polijetanja helikoptera HRZ i PZO-a, u normalnim meteorološkim uvjetima, protekne 10 do 15 minuta.

BUJE - Bujska policija je kriminalističkim istraživanjem utvrdila osnovanu sumnju da su 59-godišnjak iz Umaga i 54-godišnja slovenska državljanka počinili kazneno djelo protuzakonita prebacivanja 34-godišnjega kosovskog državljanina preko hrvatske državne granice. Dvoje osumnjičenika bit će kazneno prijavljeni u redovitu postupku, a kosovski državljanin je protjeran iz Hrvatske na godinu dana jer je prekršio zakon o nadzoru državne granice.

ŠIBENIK - Trideset i jednogodišnji vozač motocikla iz Kričaka sinoć oko 23,20 sati na državnoj cesti u mjestu Kričke zadobio je teške i po život opasne ozlijede, zbog kojih prevezen u Opću bolnicu u Šibenik, gdje je jutros oko 4,15 sati preminuo, izvijestila je danas šibensko-kninska Policijska uprava. Očevidom je utvrđeno da je upravljao motociklom "vespa", bez registracijskih oznaka, u vrijeme oduzete mu vozačke dozvole i s nepričvršćenom zaštitnom kacigom na glavi. Osim toga nije se kretao sredinom obilježene prometne trake, zbog čega je prednjim kotačem izletio izvan kolnika i udario u ivičnjak od kojeg se odbio i s motociklom pao u kanal. O toj prometnoj nesreći, kako se navodi, bit će izviješćeno Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙