FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 11. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović nije htio danas novinarima komentirati medijski napis o navodnom financiranju predizbornih kampanja HDZ-a iz crnih fondova, ustvrdivši samo da se "istrage vode". Istrage se vode, pričekajmo da se završe i onda ćemo znati što se zaista dogodilo, kratko je izjavio Josipović u Muzeju Mimari, nakon komemoracije u prigodi 10. godišnjice napada na SAD, 11. rujna. Osvrnuvši se na današnju komemoraciju koju je Veleposlanstvo SAD-a organiziralo u Mimari, hrvatski je predsjednik kazao da svijet mora biti svakim danom sve sigurniji. Hrvatska je na strani antiterorističke koalicije, mi dajemo svoj važan doprinos, sukladno našim mogućnostima, veličini te vojnim i gospodarskim potencijalima i mislim da nas slobodni svijet prepoznaje kao ozbiljnog partnera, rekao je.

ZAGREB - Predsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je danas, komentirajući medijski napis o navodnom financiranju njezinih izbornih kampanja iz crnih fondova HDZ-a, da svatko tko je lopov i svatko tko je ukrao mora završiti u zatvoru. Sasvim je sigurno da oni koji su, ako je toga bilo, uzimali novac, moraju odgovarati, moraju stati pred lice pravde, bez obzira na cijenu koju mi moramo podnijeti u ovom trenutku, rekla je premijerka, dodajući kako nije lako odgovarati na takva pitanja. Naglasila je da dok bude na čelu vlade i HDZ-a borba protiv korupcije apsolutno će ići uzlaznim tijekom. "Borba će biti apsolutno bezrezervna, a ovo što se sada događa je na neki način odgovor nekih meni, ali to me neće ustrašiti", izjavila je premijerka u Muzeju Mimari na obilježavanju 10. godišnjice terorističkih napada na SAD, 11. rujna. Premijerka je izrazila svoju punu potporu radu Državnog odvjetništva, USKOK-a i policije. Osvrćući se na današnji medijski napis napomenula je i da po tome kako je pisan ispada da je HDZ imao samo dvije kampanje - jedna predsjednička 2005., a druga je bila samo jedna, 2007. godine. Znači da smo pobijedili samo u prvoj izbornoj jedinici i tu osvojili 66 mandata, jer se ni o jednoj drugoj izbornoj jedinici ništa ne piše, dodala je.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas, upitan za komentar napisa o navodnom financiranju predizbornih kampanja iz crnih fondova HDZ-a, kako dokumente koji su možda izašli iz istrage neće komentirati. Dokumente koji su možda izašli iz istrage neću komentirati. To nikad ne radim i smatram da nije dobro što se to događa, pa ni kad je HDZ u pitanju, rekao je u Muzeju Mimari, dodajući kako je SDP na probleme financiranja kampanja ukazivao godinama - i 2005. i 2007. Na odvjetništvu je da odradi svoj posao do kraja, ako posla ima. Mi mislimo da je to predmet od javnog interesa, ali nikoga unaprijed ne želimo optuživati, istaknuo je. Upitan treba li premijerka odstupiti s mjesta predsjednice vlade bude li podignuta optužnica protiv HDZ-a kao pravne osobe, Milanović je ustvrdio kako nije ni državni odvjetnik, ni policajac, te neće komentirati stvari koje su možda izišle iz istrage. Stranačke financije su ozbiljna stvar, tu se doduše ne radi o milijardama kao u javnim poduzećima, ali se radi o jednom posebnom odnosu koji stranke moraju imati sa građanima i građani strankama moraju vjerovati.

MARIJA BISTRICA - Tridesetak tisuća vjernika okupilo se danas u Mariji Bistrici na 280. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba i mladih Zagrebačke nadbiskupije. Misno slavlje u crkvi na otvorenom predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je u homiliji podsjetio na nedavni boravak Svetog Oca u Hrvatskoj te na njegov susret s mladima iz čitava svijeta u Madridu. "Zahvaljujem vam za vaše svjedočanstvo i zauzetost u crkvi. Osjećate i sami da nije lako biti mlad vjernik u današnjem društvu. Često nedostaju oslonci i lako je postati žrtva nasilja putem uvjeravanja, nametanaj stavova, oblikovanja mišljenja. O Crkvi se, nažalost, s velikom lakoćom govori i uvredljivim rječnikom. Neka vas to ne pokoleba. Siguran sam da živeći u Crkvi lako dolazite do istine i sigurnosti koja je usidrena u Bogu", poručio je mladima u propovijedi Bozanić, koji je naglasio i važnost opraštanja i njegova istinskog smisla. Zavjetno zagrebačko hodočašće započelo je u subotu, kad su u Svetište Majke Božje Bistričke stigli prvi hodočasnici - pješaci, njih tisuću. Na današnjoj misi okupili su se i članovi zagrebačkih kulturno-umjetničkih društva u narodnim nošnjama, zagrebačke vatrogasne postrojbe, lovačka društva, planinari i limena glazba. Sa sugrađanima - vjernicima u Mariju Bistricu došao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je od kapele Ave Maria do crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca nosio veliku zavjetnu svijeću.

VINKOVCI - U sklopu 46. vinkovačkih jeseni danas se održavaju Dječje vinkovačke jeseni na kojima sudjeluje 58 kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, BiH te Vojvodine s više od 2.500 najmlađih njegovatelja folklorne tradicije. U mimohodu središnjim vinkovačkim ulicama prodefilirale su dječje folklorne skupine pokazujući bogatstvo nošnja, napjeva, kola i običaja mjesta iz kojih dolaze. Mimohod su predvodili konjanici i konjske zaprege, s djecom u ulozi jahača i kočijaša. Nakon defilea otišli su pod veliki šator Vinkovačkih jeseni, gdje se održava folklorno-zabavni program. Dječje vinkovačke jesen održavaju se 29 godina, a pokrenute su u svrhu očuvanja tradicije te širenja interesa za folklor i tradicijsku kulturu među najmlađima.

PLITVIČKA JEZERA - Nacionalni park "Plitvička jezera" nešto poslije 12 sati posjetio je devetstotisućiti ovogodišnji gost - profesor riječkoga medicinskog te tehnološkog fakulteta Željko Jeričević. Na Plitvicama je do sada boravio nekoliko puta, a danas je u razgledanje jezera doputovao sa ženom i dvojicom prijatelja iz SAD-a, koji su, kako je rekao, zadivljeni prirodnim ljepotama tog bisera prirode. Voditeljica službe marketinga i prodaje NP "Plitvička jezera" Vlatka Ružić uručila je Željku Jeričeviću nagrade - ručak za dvije osobe u restoranu Lička kuća te ulaznice za dvije osobe za posjet nacionalnim parkovima Brijuni, Krka, Mljet i Kornati. Plitvička jezera ostvarila su devetstotisućitog posjetitelja čak dvadeset dana ranije nego prošle sezone, pa s nestrpljenjem, kako je rekla Vlatka Ružić, očekuju i milijuntnog gosta.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙