FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 11. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

OSIJEK - Požar na farmi muznih krava Mala Banjevina kod Čepina, u vlasništvu tvrke "Žito", još nije ugašen. "U gašenju požara sudjeluje tridesetak vatrogasaca i pet vatrogasnih vozila. Vatrogasci su cijelu noć proveli na požarištu, natkrivenom spremištu s oko 1100 tona slame i sijena koje je stotinjak metara udaljeno od štala s oko 2000 muznih krava", rekao je danas Boris Banjan, zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe. Rekao je da slama i sijeno gori u dužini od sto metara, širine 30 metara i visine oko devet metara. Već je izgorjelo više od tisuću tona slame i sijena na otvorenom prostoru farme. Uzrok požara, koji je izbio jučer popodne, zasad se ne zna.

SPLIT - Projekcijom filma "Curling" kanadskog redatelja Denisa Cotea kasno sinoć i službeno je počeo 16. splitski filmski festival, Međunarodni festival novog filma, koji će trajati do 17. rujna. U natjecateljskom dijelu programa, kako je službeno najavljeno, bit će prikazano 11 dugometražnih filmova, od 35 odabranih između 640 prijavljenih dugometražnih filmova za ovogodišnji splitski filmski festival. Na programu festivala je i 40-tak kratkometražnih filmova odabranih od 1000 koliko ih je bilo prijavljeno. U sklopu Međunarodnog festivala novog filma prvi će put u Hrvatskoj večeras biti otvoren i "drive-in" kino koji će posjetiteljima omogućiti gledanje filma iz vozila. "Drive-in" kino će biti otvoreno na parkiralištu sportske dvorane Spaladium Arene. U popratnom programu festivala održat će se tjedan austrijskog filma kojim će se, kako je najavljeno, predstaviti novija djela austrijske filmske produkcije. U sklopu festivala će u povodu 20. godišnjice hrvatske neovisnosti biti prikazani dokumentarni filmovi iz Domovinskog rata koje su snimili Stipe Božić, Petar Malbaša, Zoran Lučić Luca i Dražen Travaš.

KRAPINA - Krapinskim festivalom sinoć je završio 46. tjedan kajkavske kulture "Krapina 2011". U Festivalskoj dvorani izvedena je 21 novoskladana popevka uz pratnju Revijalnog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Siniše Leopolda. Tjedan kajkavske kulture obilovao je kulturnim i zabavnim sadržajima za sve uzraste. Održan je tako 10. jubilarni znanstveni skup o kajkavskome jeziku, koji je ove godine bio međunarodnog karaktera, recital kajkavske poezije, Dječji festival "Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu", koncert najpopularnijih popevki s dosadašnjih festivala u izvedbi poznatih domaćih pjevača "Popevke zanavek". Pokrovitelj Tjedna kajkavske kulture bilo je Ministartsvo kulture, a Krapinskog festivala Vlada Republike Hrvatske.

KORČULA - Kulturno-znanstvena manifestacija Četvrti dani Petra Šegedina održat će se od 16. do 18. rujna u Korčuli, Žrnovu i Orebiću pod pokroviteljstvom Grada Korčule i Leksikografskog zavoda Miroslava Krleža. "Zagreb u djelu Petra Šegedina" tema je ovogodišnjega znanstvenog skupa, čiji je voditelj akademik Dubravko Jelčić. Uz ine, na ovogodišnjem skupu, kako je najavljeno, govorit će akademik Luko Paljetak, predsjednik DHK-a Božidar Petrač, Vladimira Rezo, Danijela Bačić Karković, Ivana Žužul, Maja Weikert, Vesna Vlašić, Dragan Gligora, Marica Grigić, Miroslava Vučić, Milan Vuković, Boris Kragić i t.d. U sklopu manifestacije Srednja škola u Korčuli dobit će ime Petra Šegedina, položit će se vijenci na književnikovoj rodnoj kući u Žrnovu - Postrani te na grobu u Orebićima, a u Muzeju Grada Korčule bit će otvorena izložba Nikole Skokandića grafička mapa (art-knjiga) "Sreća". Dani Petra Šegedina održavaju se bijenalno od 2005. Izlaganja sa znanstvenog skupa redovito se objavljuju u Zborniku radova, čiji su suizdavači Grad Korčula i Leksikografski zavod Miroslava Krleže.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙