FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 24. rujna 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - Sedmi sajam zadruga hrvatskih branitelja, koji je okupio više od 240 braniteljskih zadruga iz cijele Hrvatske koje nude svoje proizvode i usluge, otvoren je danas na Trgu bana Jelačića. Sajam, na kojemu zadruge predstavljaju i prodaju poljoprivredne i prehrambene proizvode (voće, povrće, med, mesne preređevine, proizvode od ljekovitog i aromatično bilja i dr.) te razne djelatnosti i usluge, održava se pod pokroviteljstvom hrvatske vlade i u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Otvorila ga je predsjednica vlade Jadranka Kosor podsjetivši kako su branitelji najzaslužniji za činjenicu da se ove godine slavi 20 godina neovisne, slobodne i demokratske Hrvatske te za činjenicu da je naša zemlja ove godine završila pregovore, a da će 2013. postati 28. članica EU. "Danas je puno onih koji vaš doprinos slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj žele zaboraviti, izbrisati ili revidirati hrvatsku povijest", naglasila je premijerka istaknuvši da se to neće dozvoliti te da će zajedno obraniti istinu o Domovinskom ratu koji je bio pravedan, obrambeni i osloboditeljski.

ZAGREB - Blok umirovljenici zajedno reagirao je danas na poziv Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) umirovljenicima da uzmu jednokratno primanje od 145 kuna ali da ne glasaju za vladu, ocjenivši da je riječ o potezu gubitnika i omalovažavanju uspješne suradnje Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe s hrvatskom vladom. Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, član Kukuriku koalicije se nakon gotovo puna dva mandata u koaliciji sa HDZ-om politički osvijestio te savjetuje "penziće" da ponuđenih 145 kuna svakako trebaju uzeti ali da vladi i HDZ-u ne daju svoj glas, kao da je novac, koji će 850 tisuća umirovljenika temeljem odluke vlade, a na prijedloga Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe dobiti do konca ove godine, vlasništvo HDZ-a ili vlade, kaže se u priopćenju Bloka, koji je jedan od članova toga nacionalnog vijeća. "Umirovljenici i te kako dobro znaju da je sve to tek bezuspješno pljuvanje gubitnika po onima koji su zaslužni za niz stvari koje su uspjeli realizirati u suradnji sa vladom u samo pola godine koliko djeluje Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe", kaže se u priopćenju koje je potpisao koordinator Bloka umirovljenici zajedno Lazar Grujić.

ZAGREB - Amnesty International Hrvatske (AIH) upozorio je danas kako su prošle dvije godine otkako je otvoren za potpisivanje dokument za zaštitu ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava građana, ali da ga Hrvatska još nije potpisala. Fakultativni protokol omogućuje pojedincima i skupinama, koji smatraju da su im prekršena prava iz Međunarodnoga pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, da pravdu mogu potražiti pred posebnim Odborom UN-a. Zabrinjavajuća je i činjenica, kako navodi AIH, da Republika Hrvatska već pet godina kasni u podnošenju izvješća Odboru za ekonomska, socijalna i kulturna prava o poštivanju svojih obveza iz Međunarodnog pakta. Zadnji izvještaj iz Hrvatske Odboru je trebao stići 2006.

BELI MANASTIR - U prvoj turističkoj berbi grožđa u beljskim vinogradima danas će sudjelovati 132 turista iz Hrvatske koji će posjetiti i turističke znamenitosti Baranje. Svrha je promovirati kvalitetna beljska i općenito baranjska vina i integrirati cjelokupnu turističku ponudu Baranje kao veliki gospodarski potencijal, kaže Ljiljana Vajda Mlinaček, direktorica sektora marketinga i turizma Belja. Kvalitetna vina s toga područja, ali iz ostalih dijelova Hrvatske trebaju postati prepoznatljivi brand u svijetu koji će sigurno uz dobru promidžbu dati odlične rezultate koji se polako i ostvaruju, rekla je Vajda Mlinaček. Berba grožđa obavlja se na 5832 hektara beljskih vinograda, a prema prvim pokazateljima kvaliteta grožđa je izuzetna, rekao je Baldo Matić, direktor Vinskih podruma Belja, dodavši kako se to događa jedanput u deset godina.

ZAGREB - Na godišnjoj skupštini Društva hrvatskih književnih prevodilaca, održanoj danas u Zagrebu, nagrada za životno djelo uručena je Vjeri Balen-Heidl, dok je nagradu za najbolji prijevod proze primila Helen Sinković. Među mnogim prijevodima Vjere Balen Heidl posebno se ističu "Emma" Jane Austen, "Grupa" Mary McCarthy, pripovijetke Williama Faulknera, "Povratak zeca" Johna Updikea, "Prisutnost" Jerzyja Kosinskog te "Bijeli crnac" Normana Mailera. Devet godina, od 1998. do 2007., uređivala je biblioteku Hit. Helen Sinković nagrađena je za prijevod romana nobelovke Herte Mueller "Ljuljačka daha", za, kako se ističe u obrazloženju "protočnu čitkost koja nam ne dopušta da knjigu ispustimo iz ruku" te zadivljujuću ekspresivnost slikovitih opisa, kao i "jezično-stilsku kreativnost uz čiju se pomoć prevoditeljica vješto i junački nosi s autoričnom literarnom ćudljivošću".

ZAGREB - Prestanite pušiti u svom domu kako biste poboljšali vlastito i zdravlje srca vaše djece, a dan započnite komadom voća ili pak pripremite objed kod kuće kako biste na posao ili u školu odnijeli zdravi obrok, neke su od glavnih poruka što su ih u povodu Svjetskog dana srca građanima uputili Svjetska kardiološka federacija i Hrvatsko kardiološko društvo. Pod geslom "Jedan svijet, jedan dom, jedno srce" oni pozivaju svakog pojedinca da započne brigu o zdravlju svog srca upravo u svom domu, prepoznavanjem najčešćih čimbenika rizika te promjenom načina života, što može značajno smanjiti pojavu tih bolesti koje su u svijetu i Hrvatskoj tzv. ubojica broj jedan.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙