FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, obećanje G20 ublažilo gubitke

Autor: neba
TOKYO, 23. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, zbog strahovanja ulagača od nove recesije, no obećanje skupine G20 da će učiniti sve kako bi se sačuvala stabilnost financijskih tržišta ublažilo je gubitke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,8 posto, dok je na samom početku trgovanja bio u minusu 3 posto i na najnižoj razini od svibnja 2010. godine.

Pritom je najviše, više od 4 posto, potonuo južnokorejski Kospi indeks, dok su cijene dionica u Australiji, Kini, Singapuru i Hong Kongu pale između 0,4 i 1,6 posto. Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas ne radi.

Strahovanja od nove recesije u razvijenim gospodarstvima svijeta i širenja dužničke krize u eurozoni posljednjih su dana ojačala, pa su jučer cijene dionica na vodećim svjetskim burzama oštro pale, između 2 i 5 posto.

I jutros je na azijskim tržištima nastavljeno poniranje cijena, no gubici su ublaženi nakon što su ministri financija i središnji bankari skupine G20 najrazvijenijih svjetskih gospodarstava poručili da će spriječiti da europska dužnička kriza potkopa bankarski sustav i financijska tržišta.

„Poduzet ćemo sve potrebne mjere da bismo sačuvali stabilnost bankarskog sustava i financijskih tržišta“, poručili su dužnosnici G20 sa sastanka u Washingtonu u četvrtak navečer, ističući da su spremni i povećati likvidnost financijskog sustava.

To je ublažilo pad cijena dionica, no na tržištima i dalje vlada nesigurnost.

„Po pitanju dužničke krize u eurozoni dosad nema nekog napretka, a s kreditne i makroekonomske scene trenutačno stižu samo loše vijesti“, kaže Hong Soon-pyo, analitičar u tvrtki Daishin Securities.

Poruka financijskih čelnika G20 potaknula je jačanje eura na valutnim tržištima.

Nakon što je jučer zaronio na samo 1,3384 dolara, najnižu razinu od polovice siječnja, jutros je tečaj europske valute dosegnuo 1,3540 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 102,60 jena, najniže razine u 10 godina, na 102,95 jena.

Tečaj dolara oslabio je prema japanskoj valuti s jučerašnjih 76,70 na 76,25 jena.

Nakon što je jučer potonula više od 6 posto, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku jutros je ojačala za 60-ak centi, na 81,10 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙