FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze oštro pale, euro pod pritiskom

Autor: neba
TOKYO, 19. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, a pod pritiskom je i euro, jer su ulagači razočarani prošlotjednim sastankom ministara financija Europske unije koji su odgodili donošenje odluka po pitanju dužničke krize.

U Hong Kongu su cijene dionica u 7,30 sati bile u minusu više od 2 posto, dok su burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Kini pali između 0,5 i 1,5 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana danas ne radi, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 2 posto.

Pad cijena dionica posljedica je nedostatka napretka u rješavanju dužničke krize na sastanku ministara financija EU-a u petak i subotu u Poljskoj.

Odgoda posjeta grčkog premijera Georgea Papandreoua SAD-u zbog izvanredne sjednice vlade i poraz strane njemačke kancelarke Angele Merkel na lokalnim izborima također su ojačali bojazni od širenja dužničke krize.

Grčka je u nedjelju obećala oštre mjere kako bi osigurala novu tranšu međunarodnog kredita, no nije najavila nove mjere proračunske štednje.

Ovoga će tjedna u Grčku stići izaslanstvo EU-a, Međunarodnog monetarnog fonda i ECB-a, koje će ocijeniti što je dosad postignuto u reformama. O njihovoj procjeni ovisi hoće li Grčka dobiti daljnjih 8 milijardi eura kredita, iz ukupnog paketa pomoći od 110 milijardi, koji je Ateni potreban kako bi u listopadu mogla platiti sve obveze.

Prema anketi Reutersa, u kojoj je sudjelovalo više od 50 ekonomista, proizlazi da su šanse za grčki bankrot dosegnule 65 posto, no samo je 20 posto izgleda da će Grčka napustiti euro.

„Pad cijena dionica posljedica je nedostatka napretka u Europi i procjena da će Grčka u određenom trenutku ipak bankrotirati. Dok se ulagačima ne vrati vjera da su političari u stanju riješiti dužničku krizu, raspoloženje na tržištima bit će prilično slabo“, kaže Colin Whitehead, analitičar u tvrtki Fat Prophets.

Loše na azijske burze utječe i minus S&P 500 terminskog indeksa od 1,6 posto, što najavljuje pad cijena na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu. Terminski indeksi pokazuju da bi i u Londonu, Frankfurtu te Parizu cijene dionica danas mogle osjetno pasti.

Nedostatak napretka u rješavanju dužničke krize pritisnuo je i europsku valutu. Jutros je na valutnim tržištima tečaj eura pao na 1,3665 dolara, dok je u petak iznosio 1,3795 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu cijena eura pala je sa 105,95 jena, koliko je iznosila u petak, na 105,15 jena, dok je u odnosu na švicarsku valutu oslabila s 1,2080 na 1,2055 franaka.

Tečaj dolara ojačao je, pak, prema japanskoj valuti sa 76,75 na 76,90 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku pala je jutros za 1,20 dolara, na 86,75 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙