FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oštar pad azijskih burzi i tečaja eura

Autor: neba
TOKYO, 12. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, dok je tečaj eura prema japanskoj valuti zaronio na najnižu razinu u 10 godina jer je ostavka visokog njemačkog dužnosnika u Europskoj središnjoj banci ojačala strahovanja od širenja dužničke krize.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji potonule više od 3 posto.

Oštro su, više od 2 posto, pale i cijene dionica u Singapuru, dok se u Kini i Južnoj Koreji zbog blagdana danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 2,6 posto.

Ostavka člana upravnog odbora Europske središnje banke Juergen Stark izazvala je već u petak oštar pad cijena dionica na Wall Streetu i europskim burzama. To je jutros snažno uzdrmalo i azijska tržišta.

Starkova ostavka zbog sukoba oko kontroverznog ECB-ovog programa otkupa državnih obveznica, jednog od glavnih oružja središnje banke u borbi protiv dužničke krize, istaknula je nesuglasice unutar ECB-a. Podijeljena mišljenja unutar ECB-a otvaraju pitanje mogu li uopće dužnosnici eurozone riješiti dužničke probleme.

Tim više što su preko vikenda zaredale izjave njemačkih političara o mogućnosti kontroliranog bankrota Grčke.

„Ulagači su vrlo nervozni u vezi Grčke i drugih članica eurozone, stoga je sklonost prema riziku smanjena“, kaže Tetsu Emori, portfelj menadžer u fondu Astmax.

Zbog toga se ulagači povlače iz rizičnih investicija, kao što su dionice, i ulažu u sigurna utočišta kapitala.

Zahvaljujući tome, jutros je na valutnim tržištima znatno ojačao dolar. Tečaj eura potonuo je na samo 1,3495 dolara, novu najnižu razinu u proteklih šest mjeseci, dok se još u petak kretao iznad 1,3700 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, cijena eura zaronila je na samo 104,19 jena, najnižu razinu u 10 godina.

Zbog prijetnji intervencijama središnje švicarske banke, tečaj eura prema 'švicarcu' i dalje se kreće iznad 1,20 franaka.

I dok je prema euru ojačao, dolar je prema japanskoj valuti jutros pao na 77,10 jena, dok je u petak iznosio 77,70 jena.

Zbog strahovanja ulagača da će slabljenje svjetskih gospodarstava izazvati pad potražnje za naftom, jutros je terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku pala za 1,20 dolara, na 86,05 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙