FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: oprez na azijskim burzama, euro ispod 1,40 dolara

Autor: neba
TOKYO, 9. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, no malo optimizma ulagačima dali su podaci o slabljenju inflacijskih pritisaka u Kini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji oslabile između 0,2 i 0,7 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Australiji ojačali su između 0,2 i 0,5 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu, azijske su burze otvorene s minusima. Posebice nakon što je objavljen revidirani podatak prema kojemu je japansko gospodarstvo u drugom tromjesečju palo 2,1 posto, a ne 1,3 posto, koliko je pokazivala prva procjena.

No, ulagače je kasnije ponešto ohrabrio podatak o usporavanju inflacije u Kini u kolovozu na 6,2 posto sa srpanjskih 6,5 posto, najviše razine u 37 mjeseci.

To bi moglo značiti da se središnjoj kineskoj banci otvara prostor za popuštanje monetarne politike, ili barem da neko vrijeme ne povećava kamatne stope, što je ove godine već učinila u nekoliko navrata kako bi suzbila inflaciju, kažu analitičari.

Sve je izglednije da će i američka središnja banka uskoro dodatno olabaviti monetarnu politiku. Doduše, predsjednik Feda Ben Bernanke to nije izričito najavio u svom jučerašnjem govoru, što je razočaralo ulagače, no kazao je da će čelnici Feda na sastanku u rujnu razmotriti sve opcije i učiniti sve što treba kako bi potaknuli rast gospodarstva i zapošljavanja.

Zbog mogućeg daljnjeg popuštanja monetarne politike u SAD-u, na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom. Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost dolara u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio 0,2 posto.

Pritom se tečaj dolara stabilno kreće oko 77,50 jena, dok je prema euru čak i ojačao, što nije posljedica snage dolara nego slabosti europske valute, koja je pod pritiskom dužničke krize i slabljenja gospodarstava u eurozoni.

"Očekujemo da će gospodarstvo eurozone rasti umjereno, s obzirom na izrazito veliku neizvjesnost i pojačane rizike za slabljenje aktivnosti", kazao je jučer predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet, nakon sjednice ECB-a na kojoj su kamatne stope zadržane na postojećih 1,5 posto.

Zbog usporavanja rasta najvećih europskih gospodarstava, analitičari smatraju da ECB neko vrijeme neće povećavati ključne kamate, unatoč inflacijskim pritiscima.

Cijena eura pala je jutros s 1,4050 dolara, koliko je iznosila jučer u ovo doba, na 1,3895 dolara.

U odnosu, pak, na švicarsku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 1,2080 na 1,2125 'švicaraca'.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku porasla je jutros 40-ak centi, na 89,45 dolara po barelu, jer se ulagači nadaju jačanju potražnje za 'crnim zlatom', nakon što je u jučerašnjem govoru u Kongresu predsjednik SAD-a Barack Obama najavio paket mjera za poticanje zapošljavanja i oživljavanje gospodarstva, vrijedan 447 milijardi dolara, što bi trebalo potaknuti potrošnju Amerikanaca.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙