FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze pale, S&P smanjio rejting Italije

Autor: neba
TOKYO, 20. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale jer se ulagači plaše širenja dužničke krize u eurozoni, nakon što je agencija S&P smanjila kreditni rejting Italije, a još nije riješeno ni pitanje Grčke kojoj prijeti bankrot.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 0,9 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Singapuru balansiraju na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok su u Šangaju i Južnoj Koreji porasli oko 0,5 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 1,3 posto, pa je sada u području 'medvjeda'. 'Tržište medvjeda' definirano je padom indeksa za više od 20 posto u odnosu na njegovu najvišu prethodnu razinu, a taj je indeks sada u minusu 22,3 posto u odnosu na najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu u travnju.

Ionako zabrinute zbog mogućeg bankrota Grčke, ulagače je jutros pokolebala i agencija Standard & Poor's smanjivši kreditni rejting Italiji za jedan stupanj, na A/A-1, zadržavši izglede za rejting negativnima.

Izgledi za gospodarski rast Italije se pogoršavaju, a malo je naznaka da bi vlada Silvia Berlusconija mogla efektivno odgovoriti i ispuniti zacrtane fiskalne ciljeve, priopćio je S&P.

„To je pridonijelo strahovanjima od širenja dužničke krize i navelo ulagače na povlačenje iz rizičnijih investicija“, kaže Stephen Roberts, ekonomist u Nomuri.

Smanjenje rejtinga Italiji uzdrmalo je i europsku valutu, pa je na deviznim tržištima tečaj eura prema američkoj valuti jutros pao za 0,5 posto, na 1,3615 dolara.

„Smanjenje rejtinga Italiji negativno je za euro, no ne vjerujem da je to ikoga iznenadilo. Zbog dužničke krize, silazni trend eura će se nastaviti, no svaka pozitivna vijest iz Europe mogla bi potaknuti uspon europske valute“, kaže Teppei Ino, valutni strateg u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

U odnosu, pak, na japansku valutu cijena eura pala je s jučerašnjih 105,15 na 104,20 jena, dok se u odnosu na švicarsku valutu stabilno kreće oko 1,2060 franaka.

I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj pao s jučerašnjih 76,90 na 76,50 jena.

Terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno se jutros kreće oko 85,70 dolara po barelu, nakon što je jučer potonula za više od 2 dolara.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙