FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: u opreznom trgovanju azijske burze blago ojačale

Autor: neba
TOKYO, 13. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem usponu Wall Streeta nakon vijesti da bi Kina mogla kupovati talijanske obveznice, no trguje se oprezno jer ta vijest nije znatnije ublažila strahovanja da bi dužnički problemi u eurozoni mogli prerasti u bankarsku krizu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Australiji i Singapuru.

U Šangaju su, pak, pale oko 1,3 posto, dok se u Hong Kongu i Južnoj Koreji zbog blagdana danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,2 posto. No, taj je indeks gotovo 20 posto u minusu u odnosu na svoju najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu krajem travnja. To znači da je na rubu 'tržišta medvjeda', koje označava pad od 20 i više posto.

Vijest da je Italija ponudila svoje obveznice Kini potaknula je jučer u posljednjim trenucima trgovanja uspon cijena dionica na Wall Streetu, nakon što su cijeloga dana provele u dubokom minusu.

To je ponešto ohrabrilo azijske ulagače, no nije odagnalo strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni na Italiju i Španjolsku, što bi moglo izazvati i bankarsku krizu, sličnu onoj iz 2008. godine.

„Pred europskim financijskim sustavom i dalje su veliki izazovi. Velik je strah od bankrota Grčke i teško je da će se to uskoro promijeniti. Europski vlak prema rješenju dužničke krize kreće se u 'slow motionu'“, kaže Greg Gibbs, strateg u australskoj banci RBS.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje usponu cijene nafte. Terminska cijena 'crnog zlata' na burzi u New Yorku ojačala je jutros 60-ak centi, na 88,80 dolara po barelu.

To nije toliko posljedica jačanja potražnje za naftom, koliko slabljenja dolara.

Na valutnim je tržištima, naime, dolar jutros izgubio na vrijednosti prema europskoj valuti. Tečaj eura porastao je na 1,3655 dolara, dok se jučer u ovo doba kretao oko 1,3495 dolara, najniže razinu u sedam mjeseci.

Nakon što je jučer zaronio na samo 104,19 jena, najnižu razinu u 10 godina, jutros je tečaj eura dosegnuo 105,25 jena.

Zbog prijetnji intervencijama središnje švicarske banke, tečaj eura prema 'švicarcu' i dalje se kreće iznad 1,20 franaka.

Dolar je, pak, oslabio i prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj skliznuo s jučerašnjih 77,10 na 76,95 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙