FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU: azijske burze porasle, euro ojačao

Autor: neba
TOKYO, 15. rujna 2011. (Hina/Reuters) - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, dok je euro učvrstio svoje jučerašnje dobitke, što se zahvaljuje napretku u rješavanju dužničke krize u eurozoni.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,8 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na dobitku 0,8 posto, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u 14 mjeseci.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se nadi ulagača da će Grčka izbjeći bankrot, nakon što su se jučer na telefonskoj konferenciji njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dogovorili da će učiniti što je potrebno kako bi Grčka ostala u eurozoni.

Grčki premijer George Papandreou poručio je, pak, da će nastaviti napore kako bi se ispunili zacrtani fiskalni ciljevi.

„Tržište je odahnulo jer su nakon telefonske konferencije ublažena strahovanja od bankrota Grčke i njezinog izlaska iz eurozone“, pišu stratezi banke Credit Agricole u bilješci klijentima.

To je već jučer potaknulo jačanje eura na valutnim tržištima, a ti se dobici zadržavaju i jutros. Tečaj europske valute kreće se oko 1,3715 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3630 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu cijena eura porasla je s jučerašnjih 104,80 na 105,25 jena, dok je u odnosu na švicarsku valutu ojačala s 1,2035 na 1,2055 franaka.

Dolar je, pak, oslabio prema japanskoj valuti, pa je njegov tečaj skliznuo s jučerašnjih 76,85 na 76,70 jena.

Nakon što je već jučer pala za 1,3 dolara, jutros je terminska cijena nafte na burzi u New Yorku oslabila daljnjih 50-ak centi, na 88,40 dolara po barelu.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙